Táblagépre hasonlít az új fényterápiás lámpa

polarisol lámpa
Vágólapra másolva!
Magyarország hagyományosan élen jár fényterápiás termékek fejlesztésében: dr. Fenyő Márta találmánya, az Evolite később Bioptron lámpaként hódította meg a világot. Ezekből a kutatási eredményekből fejlesztették ki a fényterápiás ágyat, a Sensolite-ot is. A LED-technológia további fejlődésével szintet lépett a polarizált fényterápia – egy magyar startup pedig pár napon belül megmutatja, mit lehet még forradalmasítani a termékben.
Vágólapra másolva!

Okostelefonra és táblagépre hasonlít a néhány nap múlva piacra kerülő két új regeneráló készülék, amely csaknem 100 százalékban polarizált fénnyel képes minden eddiginél nagyobb testfelületet megvilágítani. A Polarisol készülékekben az izzók élettartama 20-30 ezer óra, ez jóval magasabb, mint akár az 5-6 évvel ezelőtti technológiával működő lámpáké. A korábbi készülékekben használt egyetlen halogénizzót multi-LED és infraizzó-együttes váltja. A készülékek súlya kifejezetten kicsi, a telefonformájú körülbelül 500, a táblagép méretű 1200 grammot nyom.

A lámpában a 99,7 százalékos polarizációra képes többrétegű polarizációs fóliát egy japán cég, a Nitto szállítja. Az észak-karolinai CREE LED adja a LED lámpákat, amellyel a cég fejlesztői a világon először értek el 303 lumen per watt teljesítményt. Az infra-LED technológiát pedig az Osram állítja elő Münchenben.

A középkorú anyukák a legfontosabb vásárlók

Török Tamás, a Polarisol Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli, ezzel a fejlesztéssel tulajdonképpen mindennapi fénywellnesst vihetünk az otthonunkba. Elmeséli, hogy a táblagép- és okostelefonforma azért jutott eszükbe, mert ez a dizájn a fiataloknak is sokatmondó. Ugyanakkor a Polarisol valódi célcsoportját a 35-45 közötti édesanyák adják, így válik családi befektetéssé: „Egyfajta szezonalitás is szerepet játszik abban, hogy most lépünk piacra: ősz eleje lévén most térnek vissza a kerékvágásba a családok, és sajnos a megfázás, a betegségek is valószínűbbek, mint nyáron.”

Forrás: Polarisol Kft.

Niels Ryberg Finsen 1903-ban kapott Nobel-díjat – a bőrtuberkolózist gyógyította polarizált fénnyel. A terápiában a polarizált fény energiája behatol a bőr alatti szövetekbe, ami a foto-biostimulációnak nevezett reakciót váltja ki. Ez fájdalomcsillapító mellett gyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat. Az alacsony hőhatással működő készülékek emellett nem károsítják a bőrszövetet, és ultraibolya sugarakat sem tartalmaznak.

Népszerű formák

Bár okoseszközre hasonlítanak, a lámpákat nem applikáció működteti. Török Tamás az Üzletrésznek elmesélte, bíznak benne, a két választott forma úttörőnek számít, nem láttak hasonlót a piacon. A visszajelzések alapján elmondható, a vásárlók többségét lenyűgözte. „A két készülék között leginkább a bevilágított felület nagysága a különbség – magyarázza. – A nagyobb készülékben 16, a kisebben 4 izzó található, ezért ár-érték arányban is kedvezőbb a tabletlámpa, bár logikusan drágább.” Hozzáteszi, vásárlóik egyharmada olyan, akinek már van otthon más, akár drágább polarizált fénnyel működő készüléke, de az új dizájn, a rendkívül hosszú élettartam, a legújabb LED-technológia meggyőzte őket.

Az ügyvezető tájékoztatott, először a magyar piacot veszik célba, de a tapasztalatgyűjtés után, 2016-ban és 2017-ben külpiacra lépnének. A startup JEREMIE alapból, részben kockázati tőkéből jött létre.