Két újságíró összehozza a menekülteket és a startupokat

madventures
A szakmáért bármit: Riku és Tunna a Fülöp-szigeteken
Vágólapra másolva!
Tőkealapot hoztak létre finn vállalkozók és két tévés híresség a menekülteknek, hogy startupot alapíthassanak. A cél részben az, hogy segítsék az országukba érkezőket, részben hogy a projekt élénkítse a gazdaságot.
Vágólapra másolva!

A kezdeményezés ötletgazdái Tunna Milonoff és Riku Rantala, két vagány kalandorként ismert utazási újságíró, a Madventures című provokatív, vicces és nagyon sikeres tévéműsor száguldó riporterei. Sikerült megnyerniük az ügynek a finn belügyminisztériumot, folyamatosan mozgósítják a helyi vállalkozókat, és maguk mellé állították a finn videójátékgyártó Supercellt, illetve a Slush nevű startupexpót.

A szakmáért bármit: Riku és Tunna a Fülöp-szigeteken Forrás: http://www.madventures.tv

Milonoff úgy nyilatkozott,

a bevándorlók és menekültek között nagyon sokan lehetnek azok, akik már a hazájukban is vállalkoztak,

így minden bizonnyal nagytudásúak, tájékozottak, markáns ötleteik vannak, és nagyon is sok információjuk a sajátjuktól eltérő kultúrákról. Méghozzá olyan területeken is, amelyeken a finnek kevésbé vannak otthon.

Történelmi ijedség

Riku Rantala egy közelebbről meg nem határozott NASA kutatásra hivatkozva azt állítja, ahogy a kambodzsai Angkoré az ókorban, a mi kultúránk is összeomolhat két évtizeden belül. Feltevését a gazdasági egyenlőtlenségre alapozza, arra a mohóságra, amellyel a természeti kincseinket elfogyasztjuk. „Az év harmadában a gazdag népek hitelbe fogyasztják a természeti kincseket, de erről a tartozásról nem beszélünk, csak Görögországról dumálunk folyton" – így Rantala, és azzal folytatja, kár, hogy egyetlen vezetőnk sem akarja csökkenteni a radikális tempót, helyette folytatjuk azt a korábbi gyakorlatot, hogy még többet fogyasztunk, a tömegeket pedig visszarugdaljuk a Földközi tengerbe. Gondolatait azzal zárja, hogy az angkori elitet is meglepetésként érte az összeomlás.

A Startup Refugees program éppen abban támogatja a menekülteket, hogy az ötleteiket Finnországban ki is bontsák és kamatoztassák a tehetségüket. Aki menedékkérelmet nyújtott be és van munkavállalói engedélye, jelentkezhet az alaphoz. „Sok finn sikersztori hátterében az áll, hogy

a menekültek új szempontokat hoznak be, mert friss szemmel látják azt, amit mi már megszoktunk.

Azt se felejtsük el, hogy Steve Jobs szír bevándorlók gyermeke volt” – érvelt Rantala. Hozzáteszi, a bevándorlás nem más, mint szürkeállomány-import. „Ezt a szellemi tőkét szeretnénk ötvözni a hagyományosan őrült finn vállalkozókedvvel, így a gazdaságunk is új erőre kaphat.”

A programban mentoráláshoz és inkubációhoz is jutnak a támogatottak.

Az ötletgazdák szívesen látnának olyan projekteket, amelyek a letelepülési engedélyért folyamodók problémáira fókuszál,

az ő hétköznapjaikat könnyítik meg. Az egy hónapig elérhető támogatás napi 32,80 euró.