Levelet kapnak a becsődölt biztosító ügyfelei

kgfb, gépjármű kötelező felelősség-biztosítás, baleset,  vétlen sofőr által vezetett személygépkocsi hever az árokban a 83-as főút 42-es kilométerszelvényénél egy frontális baleset helyszínén
Vágólapra másolva!
A román Astra Biztosító ügyfeleinek a következő napokban lehetőségük lesz biztosítási szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetésére egy, a biztosító fióktelepétől levélben kapott megállapodás aláírásával és visszaküldésével.
Vágólapra másolva!

Az Astra Fióktelep tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) arról, hogy a következő napokban a román Astra Biztosító valamennyi magyar ügyfelének levelet küld a biztosítás közös megegyezéssel történő megszüntetésének lehetőségéről, tájékoztat közleményében a jegybank. A postai küldemény az Astra Fióktelep részéről előzetesen aláírt megállapodást is tartalmaz a díjjal fedezett, még le nem járt évfordulójú biztosítási szerződés 2015. szeptember 30-i hatályú, közös megegyezéssel történő megszüntetéséről.

Vissza kell küldeni

Ha az Astra-biztosított ezzel egyetért, alá kell írnia a megállapodást, és levélben vagy a dokumentum beszkennelésével elektronikus levél csatolmányaként mihamarabb vissza kell juttatnia az Astra Fióktelep által a levélben megadott elérhetőségek valamelyikére. A közös megegyezés akkor jön létre, ha az ügyfél által aláírt dokumentum szeptember 30. előtt beérkezik az Astra Fióktelepéhez.

A már befizetett, de a román Astra Biztosító által meg nem szolgált időszakra vonatkozó díj visszafizetését az ügyfél a román felügyelet mellett működő garanciaalaptól (FGA) igényelheti vissza.

Új szerződés kell

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) esetében a közös megegyezéses szerződésmegszűntetést szükséges összehangolni más biztosítónál – 2015. október 1-jétől hatályos – új szerződés megkötésével, különben a kieső időszakra az ügyfélnek magas fedezetlenségi díjat kell fizetnie. A közös megegyezéses szerződésmegszűntetés révén a vagyonbiztosítással rendelkező ügyfelek a szerződéses évforduló lejárta előtt át tudnak szerződni más hazai biztosítóhoz.

Minél hamarabb lépnie kell annak, aki otthagyná az Astrát Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Érdemes lépni

A józanul gondolkodó ügyfeleknek nincs más választása, mint mielőbb elhagyni az Astrát, kommentálta a hírt közleményében a Biztosítás.hu. Amennyiben ugyanis az ügyfelek nem fogadják el a felajánlott közös megegyezést, akkor maradnak az Astránál, nem szerződhetnek új biztosítóhoz és káraikat már csak a hamarosan induló - és eredményében kétséges - román felszámolási eljárás keretében fogják tudni intézni, írják.

Még nincs információ

Bár a román kártalanítási alap (FGA) ígéretet tett arra, hogy a felszámolási eljárás során (a 100 ezer eurós, mintegy 31 milliós káronkénti határig) rendezi majd a hozzá forduló magyar ügyfelek kárait, ennek időpontjáról és módjáról, a kárügyintézés várható nyelvéről (román vagy magyar) még nincs információ. Vagyis rendkívül bizonytalan a lakás- és a CASCO biztosítási károk megtérülése, nagyobb értékű ingatlanok vagy járművek esetén pedig még a kártérítés (31 millió forint/kár) is kevés lehet, figyelmeztet a közlemény.

A kötelező gépjármű biztosítások esetén még ennél is rosszabb a helyzet, ott ugyanis az is előfordulhat, hogy a hosszú átfutási idő miatt türelmetlen hazai károsultak - a magyar jog adta lehetőségekkel élve - közvetlenül a károkozókon, vagyis az Astrás ügyfeleken követelik majd - akár milliós - káraik megtérítését a csődben lévő Astra biztosító helyett.

Interneten a leggyorsabb

Az új szerződések megkötését már lehet kezdeményezni az internetes oldalakon. Itt várható a legtöbb váltás, mivel nincs más olyan csatorna, amely ilyen nagyszámú lakás-, CASCO és kötelező biztosítási szerződés ilyen rövid idő alatt történő átkötésére alkalmas lenne. A Biztosítás.hu tájékoztatása szerint az alkuszok minden szükséges információval ellátják az Astrától távozó ügyfeleket, intézik az új biztosítások megkötését, a szerződések rögzítéséhez szükséges egyeztetetéseket pedig már lefolytatták a hazai biztosítókkal.