Sokaknak hitel kellett az iskolakezdéshez

2015.09.14. 09:07

Érezhető növekedést hozott az iskolakezdés a fogyasztási hitelek kihelyezésében, a legnagyobb növekedést a folyószámla típusú hiteleknél tapasztalták a pénzügyi intézetek.

A bankok többsége szerint a legtöbb hitelintézetnél a hitelkártyáknál és folyószámla-hitelkereteknél ugrott meg leginkább a kereslet, de fokozottabb érdeklődést tapasztaltak a személyi hitelek iránt is - írja a Világgazdaság.

Sokan vettek fel személyi kölcsönt is

Az MKB bank közlése szerint a folyószámlahitelek tekintetében májushoz képest kétszeres növekedést lehet érzékelni, míg a személyi kölcsönöknél 40 százalékos volt az emelkedés.

Forrás: MTI/Beliczay László

A CIB bank tapasztalatai szerint a személyi kölcsönöknél szeptemberben nő meg nagyobb mértékben az érdeklődés.Az OTP bank szerint főként nyáron volt megfigyelhető kimagasló kereslet, elsősorban a személyi kölcsön és hitelkártya termékekben.

A Provident Pénzügyi Zrt.-nek a saját ügyfelei körében végzett felmérése szerint a szülők 45 százaléka több mint 50 ezer forintot költ a gyerekek beiskolázására, további 15-15 százalékuk 30-40 ezer, illetve 40-50 ezer forint közötti összeget fizet ki a tanévkezdéskor.

Öt hónapig spórolunk

Egy háromgyerekes családnak akár százezer forintnál is többe kerülhet az iskolakezdés. A Budapest Bank tavalyi felmérése szerint gyerekenként az iskolakezdés átlagosan 58 ezer forintba kerül. A megkérdezettek 80 százalékának komoly anyagi megterhelést jelent a gyerekek iskoláztatása. A családok a beiskolázás előtt átlagosan öt hónapig takarékoskodnak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK