Jobban járnak az Astrások, ha a garázsban tartják a kocsijukat

halálos autóbaleset a 2-es főúton
Összeroncsolódott jármű a 2-es főúton a szobi leágazás közelében 2014. augusztus 23-án, ahol két személyautó ütközött össze. Az egyik személyautóban öten utaztak, közülük két felnőtt a helyszínen életét vesztette. Az autóban két gyermek is utazott, egyiküket mentőhelikopterrel vitték a váci kórházba, a többi sérültnek is súlyosak a sérülései.
Vágólapra másolva!
Elengedi magyar ügyfeleit az Astra, októberre már új kötelező biztosítást is köthetnek az érintettek. Addig viszont nagyon kell vigyázni az utakon, hiszen aki kárt okoz, az akár a saját vagyonából is fizethet. Akinek lakásbiztosítása vagy cascója van a cégnél, annak már most lehet új biztosítója, de szeptember végéig fizetnie kell a díjakat.
Vágólapra másolva!

Az Astra biztosító tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy nem fogad új kárbejelentést, a már bejelentett károknál nem indítja meg a kárfelvételt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy egy balesetben vétlen autós hogyan tudja majd Magyarországon érvényesíteni a kárigényét, ha a vétkes fél biztosítója épp a román Astra magyar leányvállalata volt.

A károkozó fizethet

Még nem tudni, hogy milyen megoldás születik az ügy rendezésére, de érdemes körültekintően figyelni a híreket, a korábban nagy port kavart MÁV Biztosító csődje után is hasonló volt a ugyanis a helyzet. Ekkor még nem is volt magyar kárrendezési alap, amitől a károsultak kérhették volna a pénzüket.

Épp ezért sokan bíróságra vitték az ügyet, hogy a vétkes sofőr fizessen. Nyertek.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ennek alapján akár az is előfordulhat, ha valaki kárt okoz és a biztosítója az Astra az vagy egy pert is kaphat a nyakába és a saját pénzéből kell térítenie a kárt. Ez azonban egyelőre a legrosszabb lehetőség.

A most rendelkezésre álló információk alapján az Astra szeptember 14-i bejelentéséig befogadott és elismert károk rendezése várhatóan a normál ütemben zajlik majd. A tegnapi bejelentés utáni balesetek viszont kérdésesek. A román kártalanítási alap ugyan ezeknél is helyt állhat, de az is lehet, hogy a szervizek és a károsultak sem bíznak az eljárásban. A MÁV Biztosító esetén okulva pedig a károsultak akár hamar perre mennek majd a pénzükért. Ha pedig ilyen helyzet állna elő

azoknak kell megküzdeniük majd a román bürokráciával, akik maradnak az Astránál.

Ez várhat azokra, akik nem akarják felmondani a biztosításukat, mert attól tartanak, hogy így elvesztik a már befizetett díjaikat.

Vissza kell küldeni szeptember 30-ig a felmondást

Az alkuszokat arról értesítette az Astra, hogy most kezdték meg a nyomdai előkészítő munkálatait annak a dokumentumnak, amellyel az ügyfelek közös megegyezéssel felmondhatják szerződésüket – mondta el az Origónak Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója.

Az ügyfeleknek ezt szeptember 30-ig vissza kell küldeniük azt aláírva.

A biztosító e-mailben, lefényképezve és beszkennelve is elfogadja, de aki késik az nem mondhatja fel a szerződését csak az évfordulókor vagy amikor a románok ténylegesen elkezdik az Astra felszámolását.

Fotó: Origo

Be kell fizetni a díjhátralékokat

A felmondáshoz mindenképp be kell fizetnie az ügyfeleknek a díjhátralékukat. Rácz Isván elmondása szerint hiába vagyunk épp egy negyedév végén a biztosító ügyfeleinek 15 százaléka még tartozik valamennyi díjjal.

Október elseje előtt, akár már most is érdemes viszont elkezdeni keresni az új biztosítót. Az alkuszok az új szerződéssel együtt a felmondást is elküldik – mondta Rácz István. Így időben fel tudják mondani az Astrás kötelezőjüket az érintettek és életbe léphet október elsején az új.

Csak a garázs biztos

Eddig az időpontig azonban az Astránál kötött kötelezők lesznek mindenképp érvényben, így a már fent vázolt pertől is tartaniuk kell az autósoknak. Teljes védelmet csak az jelenthet, ha a garázsban maradnak azok a kocsik, amelyet az Astra biztosít.

A lakás és casco biztosításoknál szerencsére más a helyzet.

Ezekből lehet két érvényes is párhuzamosan az ügyfeleknek, így már most is köthetnek egy újat.

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Azért is érdemes lehet minél hamarabb új biztosítót keresni, mert a román garanciaalap csak 30 millió 100 ezer euróig, vagyis 31 millió forint körüli összeghatárig fizetheti ki a károkat.

A felmondáshoz viszont ebben az esetben is be kell fizetni a szeptember 30-ig esedékes díjhátralékokat és a felmondást is el kell küldeni addig.