Magyar cégeknek csak látszólag kecsegtető az észt adórendszer

Átstartol a Ryanair gépe Tallinnban
Vágólapra másolva!
Az Észt Köztársaság idén – a világon elsőként – bevezette az elektronikus állampolgárságot. Annyira kedvezőek az adószabályok, hogy már több magyar vállalkozónak megfordult a fejében a kinti cégalapítás. Az e-illetőség azonban csak nagyon korlátozottan alkalmas arra, hogy az észt adórendszer előnyei valóban terheket vegyenek le egy magyar cégvezető válláról.
Vágólapra másolva!

Személyes megjelenés, fotózás, ujjlenyomatadás és 50 euró befizetése után bárki igényelhet állampolgárságot az Észt Köztársaságba. A procedúra végén kapunk egy azonosításra alkalmas intelligens kártyát, amellyel a hét minden napján, 24 órában rengeteg ügyet el lehet intézni. Például odautazás nélkül és körülbelül fél óra alatt alapíthatunk céget Észtországban, beadhatunk adóbevallást és mérlegbeszámolót, és banki utalásokat is kezdeményezhetünk.

Mennének a vállalkozó kedvű magyarok – de ne tegyék

A jelek szerint több magyar vállalkozás is fontolgatta a kinti cégalapítás lehetőségét. Bagi Márta, a Baker Tilly Hungária szakértője azonban óvatosságra int: „Hiába alapítunk céget Észtországban, ha a tevékenységet Magyarországon végezzük, a magyar társasági adó alanyai (is) leszünk. De elegendő ehhez az is, ha az üzletvezetés helye Magyarországon van, sőt, ha csak a döntéseket hozzuk itt, még ha a tevékenységet ott is végeznénk.”

A TAO mellett még az alacsonyabb észt áfa – 20 százalék – lehet vonzó, ha végfelhasználóknak nyújtunk szolgáltatást. Ez sem érvényes azonban minden tevékenységre: távközlési-, műsor-, és elektronikus szolgáltatások esetén például azonban az igénybevevő lakóhelye szerinti általános forgalmi adót kell alkalmazni.

Ha el is repülünk Tallinba, ne azért menjünk, hogy ott alapítsunk céget Forrás: Youtube/EETN Spotter

Nem elég a postai cím

Ezek szerint célszerű lenne az ilyen szolgáltatásokat Észtországból nyújtani Magyarországra és bármely más EU-s országba, mert úgy áfa nélkül lehetne számlázni. Egy uniós rendelet alapján azonban a központi ügyvezetés helye számít székhelynek. „Nem elegendő tehát egy postai cím, még a létesítő okiratban rögzített székhelycím sem, ha ott nem történik semmi, nem ott működik az ügyvezetés, nem ott hozzák a stratégiai döntéseket” – magyarázza a szakértő.

Észt cég alapítása esetén érdemes számolni az ottani könyvvezetési kötelezettséggel is, az észt számviteli szabályok alapján. Tehát az adóbevallások elektronikus beküldését is megelőzi némi kalkuláció, és nem árt, ha ezt olyan végzi el, aki ismeri az ottani szabályokat, véli Bagi Márta.

Ha valóban ott működik a cég

Amennyiben valaki egyébként is észt céget kíván alapítani, ezért valóban hasznos az e-állampolgárság:

  • kisebb az adminisztráció
  • csökkennek a költségek
  • gyorsabb az ügyintézés,
  • a 20 százalékos társasági adót sem kell megfizetni mindaddig, amíg nincs jövedelemkivonás a cégből.

Jövedelemkivonásnak számít az osztalékkivét, a tőkecsökkentés, a részvény-visszavásárlás. Ezekben az esetekben is csak a kivont részre eső TAO esedékes.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez a kártya belépésre nem jogosít Észtországba, nem ad állampolgárságot, nem jogosít ott tartózkodásra és nem ad észt adóilletőséget.