Minden sarkon innováció

szentföld biciklivel
Tel Aviv
Vágólapra másolva!
Tíz magyar startup is lehetőséget kapott az ősz egyik legfontosabb szakmai eseményén, a DLD fesztiválon Izraelben. Az Üzletrésznek Turcsán Tamás, a The Connect East inkubátorház vezetője mesélt tapasztalatairól, aki szervezőként is jelen volt a homokviharral színesített eseményen.
Vágólapra másolva!

Izrael bármilyen, a startupokra vonatkozó statisztikáját kizárólag a Szilícium-Völgy képes felülmúlni. Mint arról az Üzletrész is beszámolt már, ebben az országban naponta majdnem két új vállalkozás alakul meg – évente mintegy 600 –, ezzel az egy főre eső startupok számát tekintve az ország masszívan ezüstérmes. A munkaerő több mint 10 százalékát a csúcstechnológia-szektor köti le. Itt minden tízedik ember innovációban gondolkozik.

Tel Aviv Forrás: Puskás Zoltán

A polgármester imádja

„A fesztivál idején az egész város színes forgataggá alakul – kezdi Turcsán Tamás. – Legalább 20 különböző meetup várja az érdeklődőket, a polgármester és a volt államelnök is megjelenik. Előbbi általában is mindent támogat, ami Tel-Aviv kozmopolita arcát emeli ki, és ez a jellege ilyenkor különösen hangsúlyossá válik. Mindenki tisztában van azzal, hogy az innováció rendkívül értékes exporttermék. Izrael óriási pénzeket fektet az oktatásba, az innovációba, inkubációja világszerte híres, nem véletlen, hogy Szingapúr egy az egyben átvette az inkubációs rendszerét: az államilag támogatott és akkreditált inkubátorok ontják a startupokat. Külön intézmény segíti például a visszatelepülőket.”

A tengerparton matkotozni jó Forrás: AFP/Menahem Kahana

Három jó tanács

Turcsán Tamás úgy véli, ha három tanulságot hozhat haza egy magyar startup, ezek azok:

  • a vásárlóképes kereslet az ötletre
  • a skálázhatóság, a képesség arra, hogy nemzetközi megoldásként gyorsan tudjon növekedni a cég
  • a nemzetközi csapat.

„Problémának látom, hogy a magyar csapatok nem építenek nemzetközi csapatot. A projektek többsége érdekes, akár skálázható is lenne, de még nem tudják, hogy a tőkehiány jó néhányukat meg fogja akadályozni a sikerben – teszi hozzá Turcsán. – Talán három-négy esetében látom azt, hogy tudná, hogyan dobja piacra a termékét, ami természetesen valóban nagyon nehéz.”

A startupokat támogató nyitottságról, céltudatosságról, közösségépítésről itt olvashatják az inkubátoralapító személyes beszámolóját.