A menekültektől várja a gazdasági csodát Németország

2015.09.15. 10:36

Az otthonuk elhagyására kényszerített menekültek nagyon motiváltak, ezért a felemelkedés esélyét jelentik a német gazdaságnak - állítja Dieter Zetsche, a német Daimler autógyár vezérigazgatója.

Dieter Zetsche herkulesi feladatnak nevezte 800 ezer menekült befogadását, de mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung mai számában fogalmazott: ez lehet az alapja a következő német gazdasági csodának, csakúgy, mint az 1950-es, 1960-as években, amikor több millió migráns járult hozzá az NSZK fejlődéséhez.

Dieter Zetsche (balra) szerint a menekültek gazdasági csodát hozhatnakForrás: AFP/Wolfgang Kumm

Jöjjenek a Mercedeshez!

Természetesen nem minden menekült zseniális mérnök, műszerész vagy vállalkozó, tette hozzá a Daimler főnöke, de azok, akik egész életüket hátrahagyva elmenekültek, nagyon motiváltak.

„Pontosan ilyen embereket keresünk a Mercedesnél és mindenhol az országban” – szögezte le Zetsche, aki szerint az, aki a jövőre gondol, nem mondhat nemet a német vállalatok számára olcsó munkaerőt jelentő menekültekre.

Egyetértenek a mágnások

Dieter Zetsche a mai nyilatkozatával csatlakozott azokhoz az iparmágnásokhoz, akik hozzá hasonlóan több támogatást javasoltak a menekülteknek.

Közéjük tartozik a Porsche vezérigazgatója, Matthias Müller, az esseni vegyipari konszern vezetője, Klaus Engel és a Deutsche Post ügyvezetője, Frank Appel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK