Az AccorHotels francia csoport az első nemzetközi szállodalánc, amely megkezdi működését Iránban. Európa vezető szállodaipari cége két szállodát nyit a közeljövőben Teheránban, az erről szóló megállapodást kedden írják alá az iráni Aria ­Ziggurat céggel, az épületek tulajdonosával - írta a Le Figaro című napilap.

A bejelentésre alig négy nappal azután került sor, hogy az amerikai szenátus jóváhagyta a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), valamint Teherán által július 14-én Bécsben megkötött atomalkut, amely az Iránnal szembeni szankciók fokozatos feloldását írja elő. 

Az AccorHotels szerződése értelmében egy Novotel és egy Ibis nyílik a teheráni nemzetközi repülőtér közelében, 45 percre a belvárostól.

A szerződést kedden írja alá Sébastien Bazin, a francia vállalat elnök-vezérigazgatója az iráni  Aria Ziggurat céggel, amely az épületek tulajdonosa, és a teheráni tőzsdén jegyzett Semega leányvállalata.  

A Novotel Ikia (296 szobával) és az Ibis Ikia (196 szobával) nevű szállodák hivatalosan október 15-én nyílnak meg, és elsősorban nemzetközi és iráni üzletemberek érkezésére számítanak. Az Ibist egyébként egy helyi márka neve alatt az Aria ­Ziggurat már néhány hónapja működteti.   

Az AccorHotels lép be elsőként az iráni piacraForrás: AFP/Atta Kenare

A szállodalánc a térség tíz országában jelenleg 73 hotelt működtet. Az AccorHotels közlése szerint jelenleg 900 hotel működik Iránban, többségük 20-30 szobás kis helyi szálloda. A 7 millió lakosú Teheránban alig száz található belőlük.

Mindenki Teheránban akar üzletet csinálni

Christophe Landais szerint a turizmus jelentős fejlesztésekre vár Iránban, de nehéz előrejelzésekbe bocsátkozni, miután a 80 millió iráni 70 százaléka 30 év alatti. Pénz lesz bőven, hisz Irán a térség legnagyobb kőolajtartalékaival rendelkezik, most is napi 2,6 millió hordó olajat hoz felszínre, és ezt a szankciók teljes feloldása után további 1 millióval kívánja növelni.

A Le Figaro szerint a júliusi bécsi megállapodás óta özönlenek az üzletemberek Teheránba az ország gazdasági potenciálja miatt. A múlt héten több mint 120 francia cég képviselője látogatott el a perzsa országba a francia munkáltatói szövetség (MEDEF) szervezésében, új üzletek reményében.  

Teheráni bevásárlóközpont - pénz van bőven.Forrás: REUTERS

Áramlanak vissza a nyugati multik

Azt már korábban megírtuk, hogy a nagy olajcégek hónapok óta készülődnek a visszatérésre, aminek alacsony olajár és orosz piacvesztés lehet a vége.

Az országban viszont nemcsak olaj van, hanem 80 millió ember is. Hatalmas piac, a fogyasztási javakat termelő cégek is alig várják, hogy visszatérhessenek.

A Bloomberg össze is szedett néhányat. A hírügynökség összefoglalójából kiderül, hogy a legnagyobb nyertesek között olyan cégek lehetnek, mint a Danone, a Nestlé, a Peugeot, az Airbus, a Louis Vuitton, de a British American Tobacco is. De hasonlóan bevetésre készen állnak az európai tejiparban működő cégek, hisz Irán nagyon sok feta sajtot importált korábban Észak-Európából. Ha az európai élelmiszeripari cégek gyorsan visszatalálnak erre a hatalmas piacra, fellélegezhetnek: az Ororszország ukrajnai szerepvállalása miatt bevezetett embargó miatt főleg ezek a vállalatok kerültek eddig bajba.

A két nagy repülőgépgyártó óriás, az Airbus és a Boeing is tekintélyes megrendelésekre számíthat Iránból. A flottafelújítás első fázisában az ország éves szinten 80-90 új repülőgépre adta le az igényét, így a következő öt évben összesen 300 új gép érkezhet Teheránba.