Több ezer százalékos nyerők

meglepetés befektetés online tőzsde  pénzügyek szórakozás
Vágólapra másolva!
Ma este színt kell vallania az amerikai jegybankároknak, hogy vajon 9 éve után először emelnek-e az irányadó kamatrátán. A piac egyre feszültebben várja a végső döntést, ennyire megosztott talán még sosem volt a várakozások tekintetében. Viszont, hogy csillapítsuk a feszültséget, megmutatjuk, melyik 10 amerikai részvény teljesített a legjobban az utolsó szigorítás óta.
Vágólapra másolva!

Itt az idő?

Közel 7 éve tartja rekordalacsony szinten (0,00-0,25% között) az irányadó kamatrátát az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, tette mindezt azért, hogy segítsen a válságba jutott amerikai (és világ-) gazdaságnak kilábalni a mély válságból, illetve hogy kellő támogatást adjon a pénzügyi piacoknak. Menet közben több ezer milliárd dolláros pénznyomdát is fenntartott a Fed eszközvásárlási programok képében, óriásira duzzasztva ezáltal saját mérlegét is. Az amerikai gazdaság pedig sokkal előbb tért magához, mint Európa, és azóta is jobban teljesít, bár a gazdasági mutatók elég vegyes és megosztó képet mutatnak.

A Fed jegybankárai az elmúlt hónapokban mutatott kommunikációjukkal folyamatosan arra próbálják felkészíteni a piaci szereplőket, hogy készek lesznek kamatot emelni.

Most eljött az idő, hogy színt valljanak: vagy megteszik az első szigorító lépést (és talán utána megint szünet jön), vagy marad minden a régiben, viszont akkor a kommunikációjukon kell szigorítani. Az biztos, hogy szüksége lesz a jegybanknak valamilyen mozgástér kialakítására, hogy a következő években reagálni tudjanak az egyéb kihívásokra is.

Több ezer százalékos nyerők

Függetlenül a ma esti történésektől, érdemes körbenézni, hogy a legutolsó, 2006. június 29-ei Fed kamatemelés óta (amikor 25 bázisponttal 5,25 százalékra emelkedett az irányadó ráta) mely 10 amerikai részvény teljesített a legjobban a MarketWatch összeállítása szerint, mellé téve az S&P 500 és a magyar BUX-indexet egyfajta összehasonlításként.

A lista első helyén a Priceline Group (online utazási szolgáltatások - náluk van a Booking.com is) végzett a maga 4297 százalékos hízásával, szorosan mögötte található a biotechnológiában érdekelt Regeneron. A harmadik helyre a Netflix küzdötte fel magát a maga 2456 százalékos menetelésével. A listán ott van még az Apple és az Amazon is.

A 10 legjobban teljesítő részvény, illetve az S&P 500 és a BUX-index produkciója Forrás: MarketWatch, Investor.hu

A magyar tőzsde teljesen lemaradt

Érdekességképp odatettük az amerikai S&P 500 és a magyar BUX-index teljesítményét, ami szintén izgalmas folyamatokat tár elénk. Az amerikai index 9 éves időtávon is szép teljesítményt tudott nyújtani a 89 százalékos emelkedésével, pláne úgy, hogy közben volt egy globális részvénypiaci összeomlás (ennek során az S&P500 majdnem feleződött a 2006 június végi értékéhez képest).

A BUX-index teljesítménye 2003 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

A magyar tőzsde nem volt erre képes, hisz a 2008-09-es válság mélyen érintette hazánkat, és hiába volt utána gyors árfolyamemelkedés a hazai blue chip részvények között, utána erőteljesen kimaradtunk a globális részvénypiaci fellendülésből a különféle szektoradók, megszorítások és a devizahitelekkel kapcsolatos kockázatok miatt. Így az idei első félévben látott erőteljes hazai árfolyamemelkedés csak arra volt jó, hogy minimális pluszba (+4%) forduljon a BUX-index, ráadásul az OTP közel 15 százalékkal marad el a 9 évvel ezelőtti szinthet képest.