Lenne elég munkahely a menekülteknek Európában

állás, európa
Egyes országokban regisztrált betöltetlen állások
Vágólapra másolva!
Van bőven szabad munkahely Európában. Nagyban függ a menekültkérdés megoldása attól, hogyan tudnák integrálni és foglalkoztatni a határon beözönlő menekülteket az Európai Unió országai. Erre részben választ adhat a még betöltetlen állások száma. Ezekre a munkahelyekre ugyanis nem találnak megfelelő embert saját hazájukban a munkáltatók.
Vágólapra másolva!

Talán nem meglepő, de Németországban van a legtöbb szabad munkahely. Több mint egymillió üres álláshelyet regisztráltak itt, amelyekre nem találnak megfelelő munkaerőt. Ezek nem csak elméletben létező állások. A cégek akár azonnal felvennének magukhoz valakit, csak szakképesítés hiányában nem találtak senkit, vagy egyszerűen túl keveset kínálnak az adott munkáért.

Egyes országokban regisztrált betöltetlen állások 2015. II. negyedévében Forrás: Eurostat

Általában nem a topmenedzseri állások tartoznak ide, tehát azt lehet feltételezni, hogy nagy részüket bárki - akár menekültek is - el tudnák látni.

Összességében pedig 2,7 millió munkahelyre nincs ember Európában.

Ebben pedig még nincs benne Olaszország és Franciaország sem, hiszen az Eurostatnál nincs rájuk vonatkozó adat a közelmúltból.

Kapcsolódó dokumentumokAz Eurostat legfrissebb jelentése a szabad munkahelyekrőlhttp://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6997661/3-16092015-BP-EN.pdf/402fcfa1-5fb9-4ebf-b9ae-16fc1f98dc76

Mindig kell munkás

A válság után ugyan némileg visszaesett a betöltetlen munkahelyek száma, de

Európában az elmúlt években is stabilan 1,5 százalék körül alakul az arányuk.

Ez alapján leginkább Németországban, az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Dániában van a legtöbb munkalehetőség. De még a magyar adatok szerint is van itthon 43 ezer szabad munkahely. Ennek ellenére a hazai vállalatok többsége nem túl aktív a menekültek esetleges foglalkoztatásában. Kérdésünkre csak a CBA mondta, hogy szívesen képezne és foglalkoztatna ide érkező menekülteket.