Indul a Befektetőbarát Település Program

Vágólapra másolva!
Ígéretes befektetési lehetőségekkel kecsegtet a Nemzeti Befektetési Ügynökség. A cél, hogy a települések felkészüljenek a potenciális befektetők fogadására.
Vágólapra másolva!

A külföldi befektetők mellett a jövőbeli beruházások lehetséges céltelepüléseire is kiemelt figyelmet fordít a HIPA: az október elején induló program elsődleges célja a települések képviselőinek képzése a nemzetközi színvonalú szolgáltatásnyújtás érdekében. A HIPA szándékai szerint a résztvevők a tréningeken megszerzett elméleti és gyakorlati tudás birtokában még felkészültebben várhatják a beruházókat – akár a legnagyobb nemzetközi befektetőket is.

Egyre jobban szeretik a vidéket

A vidéki régiók és települések is vonzóak lehetnek a befektetők számára, jól érzékelhető az érdeklődés a befektetők részéről a fővárostól távolabbi települések iránt is. Ezt támasztja alá, hogy a HIPA által kezelt jelentőseb nemzetközi beruházási projektek egyre nagyobb mértékben települnek a vidéki városokba. Éppen ezért szükség van a befektetők számára vonzó, illetve stratégiai elhelyezkedésű települések képviselőinek professzionális felkészítésére is.

A HIPA által életre hívott program elsődleges célja a települések felkészítése, a teljes hazai befektetési környezet versenyképességének fokozása, és ezen keresztül a HIPA és a települések közötti együttműködés szorosabbra fűzése.

Előadások havonta, három modulban

A 2015 októberében kezdődő – a HIPA által térítésmentesen biztosított – programsorozat három oktatási modulból áll, melyek mindegyike egy adott témára épül. Az előadások havi rendszerességgel követik egymást. A főbb témák például a befektetésösztönzési ismeretek, a településmarketing, az eredményes kommunikáció, kiegészítve a HIPA gyakorlati tapasztalataival és tanácsaival.

A képzést követően a résztvevők egy pályázati anyag megírásával adnak számot tudásukról. A beérkezett anyagokat először szakemberek értékelik ki, ezt követően a legfelkészültebb településeken diplomatákból álló delegáció tesz látogatást, hogy a települések gyakorlati tudásra is szert tehessenek. A program zárásaként ünnepélyes díjátadóra kerül sor 2016 elején.

Ha részt vesznek a képzésen – az elméleti és gyakorlati tudás megszerzésén túl –, a települések jogosulttá válnak a Befektetőbarát Település logó és cím használatára a saját kommunikációs tevékenységük során. A HIPA a jelentkezéseket 2015. szeptember 30-ig várja. A program lebonyolításában szakmai támogató partnerként a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége is közreműködik.

171 milliárd forint érkezett

A HIPA 2015 év első öt hónapjában rekordot döntött a Magyarországra érkező 27 beruházás, melyek területileg Budapest és vonzáskörzete mellett Vásárosnaményban, Dunakesziben, Vecsésen, Szentgotthárdon, Tatán, Jászárokszálláson, Gyálon, Vecsésen, Tiszapüspökin, Székesfehérváron, Győrött, Makón, Nyíregyházán, Pécsett valósultak meg. Ezen beruházások által összesen 5597 új munkahely jött létre Magyarországon, 548,82 millió euró, azaz mintegy 171,7 milliárd forint értékben.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke kiemelte: a program segítségével a települések a versenyszférában megszokott, professzionális felkészítésben vesznek részt, így azok a modern üzleti életben már általánosan használt legfejlettebb tudást és technikákat alkalmazhatják a befektetők fogadásánál.

Dr. Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára hozzátette: kiemelten fontos, hogy a településvezetők is megismerjék a leendő befektetők gondolkodásmódját, döntési preferenciáit és igényeit. Kizárólag akkor lehetséges vonzó alternatívákat ajánlani a befektetők részére, ha a kormány, a HIPA és az önkormányzatok – összhangban a magas szintű befektetői elvárásokkal – azonos módon gondolkodnak, kommunikálnak és cselekszenek.