Az ifjabbik Bush furcsa dolgot tenne a dollárral

US-ECONOMY-FINANCE-CURRENCY HORIZONTAL ILLUSTRATION CLOSE-UP CURRENCY DOLLAR SECURITY MEASURE BANK NOTE BANK FINANCE ECONOMY FRAUD WRESTLING FIGHT AGAINST CORRUPTION EFFIGY
A close-up of the front of the US 10-dollar bill bearing the portrait of Alexander Hamilton, America's first Treasury Secretary, is seen on December 7, 2010 in Washington, DC. Various security features are imprinted into the bank note. Different denomination security threads have various colors which are visible when lit by ultra-violet light. The security features found in United States currency are selected after extensive testing and evaluation of hundreds of bank note security devices, many of which are used successfully by other countries with lower production and circulation demands. AFP PHOTO / Paul J. RICHARDS
Vágólapra másolva!
Jeb Bush amerikai republikánus elnökjelölt-jelölt azt mondta, Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök képmását látná szívesen az áttervezett tízdolláros bankjegyeken. Ugyanakkor elismerte, hogy ennek megvalósulása nem csak valószínűtlen, de jó eséllyel törvénytelen is lenne. Thatcher nagyon népszerű az Egyesült Államokban, Bush azért őt választaná, mert erős vezető volt. Az új tízdollárosok 2020-ban érkeznek, egyelőre nem született döntés arról, pontosan ki lesz rajtuk, de biztosan nő lesz.
Vágólapra másolva!

"Ronald Reagan politikai partnerét, Margaret Thatchert választanám" – mondta Jeb Bush, republikánus elnökjelölt-jelölt egy televíziós vitában, amikor arról kérdezték, szerinte kinek az arcképe kerüljön a tízdolláros bankjegyre. A vitaműsor közönsége hangosan megtapsolta Busht, írja a BBC.com.

A szavazási jog évfordulójára

Ahogy az Origo is megírta, 2020-ban áttervezik a tízdollárost, és egy nő arcképe kerül majd az új bankókra.

A bankjegyre pontosan 100 évvel azután kerül majd nő, hogy az amerikai alkotmány 19. módosítása szavazási jogot adott a nőknek.

Azt, hogy pontosan ki lesz az a nő, akinek a képmása felkerül a tízdollárosokra, még Jack Lew pénzügyminiszter sem tudja. A végső döntést Lew fogja meghozni, de addig is várja a közvélemény javaslatait.

Bush brit politikust tenne amerikai pénzre Forrás: AFP/Gabriel Duval

Thatcher nincs az esélyesek közt

A Washington Post tippjei szerint esélyesek a tízdollárosra például Eleanor Roosevelt (Roosevelt elnök felesége), Rosa Parks (polgárjogi aktivista az 1900-as években), Susan B. Anthony (nőjogi aktivista az 1800-as években) és Harriet Tubman (ő a rabszolgatartás ellen küzdött a polgárháború alatt).

A tízdollárosokon jelenleg Alexander Hamilton arcképe látható, ő az USA első pénzügyminisztere volt.

Hamilton képe 1929 óta van a tízdollároson,

akkor váltotta Andrew Jacksont, a hetedik elnököt. Jackson akkor a húszdolláros bankókra költözött, azokon a mai napig az ő arcképe van.

Erős vezető volt

Az, hogy a tízdollárosra a volt brit miniszterelnök, Margaret Thatcher kerüljön, viszont nagyon valószínűtlen, és jó eséllyel a törvény sem engedné, mivel Thatcher nem volt amerikai. Ezt Jeb Bush is azonnal elismerte.

Thatcher egyébként nagyon népszerű az Egyesült Államokban. A képviselőház 2009-ben határozatban is megemlékezett Margaret Thatcher megválasztásának harmincadik évfordulójáról.

Jeb Bush azzal indokolta választását, hogy a Fehér Házba erős vezető kell, Thatcher pedig egyértelműen erős vezető volt, aki újra naggyá tette az Egyesült Királyságot.

Teréz anya a tízdollároson

A tévévitát a republikánus elnökjelölt-jelöltek közt tartották (az USA-ban a politikusoknak azért is meg kell mérkőzniük saját pártjukon belül, melyikük legyen az elnökjelölt), és nem Bush volt az egyetlen, aki külföldi nő képmását tenné a tízdollárosra. John Kasich ohioi szenátor Teréz anyát választaná.

Pocahontas és Washington felesége

Utoljára 1891 és 1896 között szerepelt nő arcképe amerikai papírpénzen: Martha Washingtoné. Ő George Washington, az első amerikai elnök felesége volt.

Az egyetlen másik nő, akinek sikerült feljutni amerikai bankjegyre Pocahontas volt,

egy amerikai bennszülött nő. Ő az 1860-as években egy embercsoport közepén ábrázolva jelent meg bankjegyeken.

Szavazzon!

Ön szívesen látná Margaret Thatchert magyar bankjegyen?