Egymilliárd forintnyi diákhitelt vettek fel a hallgatók

Vágólapra másolva!
Több mint egymilliárd forintnyi diákhitelt vettek fel a hallgatók, az idei tanévben, a Diákhitel 2 a BFG-n a legnépszerűbb - közölte a Diákhitel Központ.
Vágólapra másolva!

A napokban lezárult a diákhitel-igénylési időszak, amely alatt 4137 új Diákhitel2 és 2505 új Diákhitel1 igénylési kérelem érkezett a Diákhitel Központhoz. A hallgatók összese 1079 millió forint hitelt vettek fel. Az önköltséges hallgatók közül jelenleg minden ötödik rendelkezik diákhitelle, míg a szabad felhasználású hitellel rendelkező, még a folyósítási szakaszban lévő, azaz aktív egyetemista diákhitelesek száma meghaladta a 35 000 főt.

Átlag 225 ezer forint

A szabad felhasználású konstrukció esetében tanévkezdéskor összesen 321,3 millió forintot igényeltek a hallgatók, míg a Diákhitel2 esetében

1 079 millió forint összegben kérték az egyetemisták a pénzügyi segítséget.

Az átlagos hitelösszegek állandósulni látszanak, a tavalyi évhez képest csak elhanyagolható mértékben módosultak. A Diákhitel1 igényelt összegének a 2015/16-os tanév őszi szemeszterre vetített átlaga 225 ezer forint, Diákhitel2 esetében pedig 261 ezer forint.

40 éves korig vehető fel diákhitel

A kizárólag képzési költségekre fordítható, fix 2%-os kamatú Diákhitel2-t legtöbben a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Budapesti Metropolitan Főiskolán és a Szegedi Tudományegyetemen igényelték. A 4,9%-os százalékos kamatú Diákhitel1 a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói között a legnépszerűbb.

Az év elején hatályba lépett kormányrendelet szerint a hallgatói hitelek

35 éves kor helyett már 40 éves korig kérhetők

, akár 11 félévre is. Diákhitel1-el legfeljebb havi 50 ezer forint igényelhető, Diákhitel2 esetében a felvehető hitelösszeg a képzési költséghez igazodik.