28 ezer nap vagy 77 év, melyik az ijesztőbb?

síbaleset, síelés, hegyi mentő, síbiztosítás
Nem elég, hogy helikopter menti az életünket, még többmilliós költség is. Tegyünk meg mindent, hogy erre ne kerüljön sor
Vágólapra másolva!
Az átlagember élete 28 ezer napból áll. De tragédiák bármelyik családban történhetnek, és ez jelentősen felborítja a családi büdzséket. Pénzügyi szakemberek szerint az életszínvonal fenntartásának kockázatai soha nem látott mértékben nőnek. Életbiztosítási csúcs volt Budapesten.
Vágólapra másolva!

Ahogy egy villámcsapás óriási kárt okozhat az ingatlanunkban vagy ingóságunkban, egy családtag elvesztésekor a lelki megterhelés mellett a családi kasszát is érzékenyen érinti a tragédia. Míg a hazai ingatlanok 73 százalékán van lakásbiztosítás, életbiztosítással ennél lényegesen kevesebben, alig öt százalék rendelkezik.

Tankönyv lett a pénzügyi tanácsadó könyve

28 ezer napig, vagyis 76,7 évig fogsz élni. A két szám közül melyik az ijesztőbb? - teszi fel a kérdést Sanjay R. Tolani, pénzügyi tanácsadó.

Sanjay R. Tolani, pénzügyi tanácsadó Forrás: Origo

A két szám egyébként ugyanaz, de az emberek másképp értékelik a napokat és az éveket.

A napok rövidebbnek tűnnek, könnyebb feldolgozni. Az író az Arab Emirátusokból érkezett a budapesti életbiztosítási csúcstalálkozóra, a

könyvét a dubaji iskolákban kötelezővé tették.

A 28 0000 című könyvét olyan egyszerűséggel fogalmazta meg, amit egy 10 éves gyerek is megért. Könyve most jelent meg magyar nyelven is.

Hétezer naponként jönnek a főbb szakaszok

Az életünk körforgásában nulla éves korunktól 20 éves korunkig nincs semmilyen bevételünk.

20-tól 60 éves korunkig kell megteremteni azt a pénzügyi alapot, amihez hozzá lehet nyúlni 60 éves korunk tájékán,

amikor megint csekély bevételünk lesz, mert a nyugdíjból már nem lehet azt az életszínvonalat biztosítani, mint amit aktív éveinkben megszoktunk. A szerző 7000 naponként tagolja az emberi élet főbb szakaszait.

Megváltoztak a kockázati tényezők

Solymár Attila a Pénzkultúra Alapítvány, és az életbiztosítási csúcskonferencia megálmodója azt mondta,

Az új típusú kockázatok miatt önmagában a befektetési portfólió, és a pénzügyi tartalékok sem elegendő biztosítékai a következő generációra is átörökíthető jólétnek.

Solymár Attila a Pénzkultúra Alapítvány alapítója Forrás: Origo

Az alapítvány célja, hogy megismertesse az emberekkel, hogy ha családjukban a kenyérkereső meghalt, akkor milyen az, amikor nincs mihez nyúlni és milyen az, amikor vannak pénzügyi tartalékaink.

Az alapítvány idén karitatív jelleggel 200 bajba jutott család közül kiválasztott ötöt, akik között több millió forintot osztott szét.

Olyan családokon segítenek, ahol meghalt az édesapa vagy az édesanya és pici gyerekek vannak. A családok az életbiztosítás hiányában nem tudták megtartani korábbi életszínvonalukat. Volt, akinek százezer forinttal és volt, akinek fél- vagy egymillió forinttal segítettünk – mondta Solymár Attila.

Egy casco árából biztosíthatjuk életünket

Az életbiztosításnak nem a funkciója, hogy egy családtag elvesztése esetén fennmaradjon a korábbi status quo, hanem az, hogy egy új élethelyzet megszokásához egy átmeneti időszakban segítséget nyújtson a család számára.

Váratlan esemény bármikor jöhet Forrás: AFP/Raymond Roig

Szakemberek szerint már egy autó casco biztosításával megegyező összegért lehetne biztosítani éltünket is. A Magyar Biztosítók Szövetségének augusztusi adataiból kiderül 2015 első félévében 2,1 százalékkal nőtt a magyar biztosítási szektor. A nem életbiztosítási üzletág 7 százalékkal bővült, ugyanakkor az élet üzletág bevételei 2,5 százalékkal csökkentek.

Az életbiztosítások száma egyébként akkor kezdett el csökkeni, amikor 2012-ben egy uniós irányelvben kimondták, tilos különbséget tenni a férfi és a női életbiztosítások díjai között. A másik ok, ami miatt nincs jó passzban az életbiztosítási üzletág a 2008-as gazdasági válság. Ekkor sokan mondták fel életbiztosításukat azért, hogy megtakarításaikat átcsoportosítsák a lakáshitelük törlesztésére.