Az uniós főtanácsnok a pornókirály mellett, Magyarország ellen döntött

2015.09.20. 15:40

Az Európai Bíróság jogi álláspontja szerint Gattyán György cége jogszerűen szervezte ki a tevékenységét Portugáliába, a magyar cafeteriaszabályozás viszont ellentétes az uniós joggal. Simicska Lajos Közgépe újra indulhat közbeszerzéseken. A becsődölt Astra biztosító ügyfelei otthagyhatják a biztosítót. Jövőre már két OKJ-t fizet az állam. Lázár János alaposan leszabályozná, minek kell történnie, ha egy áramszolgáltató ki akar vonulni Magyarországról. Ez volt a héten a gazdaságban.

Gattyán Györgyre erotikus oldala miatt szállt rá az adóhatóság, 21,5 milliárd forint adóhátralékot szedne be tőle. Az adóhatóság szerint csak azért szervezték ki a Livejasmin.com tevékenységét Portugáliába, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie a cégnek. Az Európai Bíróság főtanácsnoki indítványa szerint viszont erről nincs szó, ráadásul a lehallgatásokat is indokolatlannak nevezték.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka a magyar cafeteriaszabályozásról is állást foglalt: szerinte több ponton is ellentétes az uniós joggal. A főtanácsnoki indítvány viszont még nem ítélet, és nem is kötelezi a bírákat döntésük későbbi meghozatalakor. A főtanácsnok feladata, hogy független jogi álláspontot fogalmazzon meg a jogvitában. 

A Közgép visszatér

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ugyan csak a per jogerős befejezéséig, de felfüggesztette a Közbeszerzési Döntőbizottság tiltó határozatát: újra indulhat a magyar közbeszerzéseken Simicska Lajos cégbirodalmának zászlóshajója, a Közgép. 

A Közbeszerzési Hatóság alelnöke csak a sajtóból értesült a Közgépet érintő bírósági végzésről, amelyet még meg sem kapott. A Közbeszerzési Hatóság csütörtök estig nem kapta meg a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzését. 

A Közgép újra indulhat közbeszerzésekenFotó: Bielik István - Origo

Már nem baj, ha összetörik

A román Astra Biztosító magyar ügyfeleinek hétfőtől kezdve lehetőségük nyílt biztosítási szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetésére egy, a biztosító fióktelepétől levélben kapott megállapodás aláírásával és visszaküldésével. 

Keddre, alig 12 óra leforgása alatt már több ezer Astra-ügyfél kezdeményezte biztosítójának lecserélését azok után, hogy a csődhelyzetben lévő társaság kihirdette: mégis elengedi mintegy 200 ezer ügyfelét.

De azoknak sem kell aggódniuk, akik még nem váltak meg az Astrától. Szerdán a Nemzeti Bank közölte, hogy a biztosító magyarországi ügyfelei által 2015. augusztus 17-ét követően okozott, de az Astra Biztosítóhoz még be nem jelentett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károkkal kapcsolatos kárbejelentéseket a Magyar Biztosítók Szövetsége Elkülönített Szervezeti Egysége (Mabisz ESZE) fogadja. A szövetség a kárigényeket nyilvántartásba veszi, megszervezi és lebonyolítja a károsult gépjárművek szemléjét, bekéri a kár elbírálásának előkészítéséhez szükséges, indokolt iratokat.

Az astrások szakíthatnak a biztosítójukkalForrás: MTI/Vajda János

A bankok leépítenek

A CIB Csoport bejelentette, hogy három ingatlanjának eladására ír ki pályázatot. Az első kettő a Szabadság tér 15. alatti neoreneszánsz palota és a hozzá kapcsolódó kereskedelmi egység, a harmadik egy budai ingatlanépület. Előbbi kettő irányára 5,6 milliárd forint, utóbbié 2 milliárd. 

A Raiffeisen veszi meg a Citibank csehországi lakossági és bankkártya üzletágát. A Citibank a magyar lakossági üzletágát is eladja, az Erste Bank a vevő.

Mintegy 10 ezer alkalmazott elbocsátását tervezi az olasz UniCredit a költségek csökkentése miatt, jelentette be a bank. 

A Deutsche Bank pedig azt tervezi, elbocsátja mintegy nyolcezer alkalmazottját. A német bank emellett eladja az egyik legnagyobb leányvállalatát, a Deutsche Postbank nevű lakossági bankot, amely mintegy 15 ezer embernek ad munkát.

A bankoknál van a nagy pénz

Magyarországon 2015. január–júliusban 3,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A júliusi keresetnövekedésre hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kiegészítő pótlék bevezetése. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (501 600 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 900 forint). 

Az egészségügyben harmadannyit sem keresnek, mint a bankoknálForrás: MTI/Varga György

Jó pap holtig OKJ-zik

Ha esetleg valaki pályát szeretne váltani, a gazdasági minisztérium helyettes államtitkára bejelentette, az állam egy helyett két OKJ-s végzettség megszerzését is támogatja a következő tanévtől, de ez csak a tanfolyamok felére vonatkozik, viszont azokat is érinti, akik a felsőoktatásban diplomáztak, ám eddig OKJ-s szakképesítést nem szereztek. A képzés munka mellett, esti vagy levelező tagozaton végezhető el, az oktatás két évig tart. 

Így adóztunk

Az adóhatóság elmondta, hogyan adóztak a magyarok tavalyA családi adókedvezmény miatt 2014-ben a személyi jövedelemadó átlagos kulcsa 13,7 százalékra jön ki. Az adózók negyede vette igénybe a családi adókedvezményt, ők átlag egymillió forinttal adóztak kevesebbet. 2014 legnagyobb jövedelme bő egymilliárd forint volt, ráadásul munkaviszonyból. Budapesten majdnem duplája volt a havi átlagfizetés a szabolcsinak. Kevesebb vállalkozás 100 milliárddal több adót fizetett, mint egy évvel korábban. Látványcsapatsportok támogatása jogcímen négymilliárd forinttal több adókedvezményt vettek igénybe a cégek. 

A 16 százalékos jövedelemadó a családi kedvezmény miatt átlagban csak 14 százalékosFotó: Bielik István - Origo

Exodus

Lázár János módosítót terjesztett be a villamos energiáról szóló törvényhez, ami azt szabályozza, hogyan kell átadni a felhasználókat, ha egy szolgáltató kivonul a piacról. A fogyasztók tartozása eszerint automatikusan megszűnik a régi szolgáltatónál, de ugyanakkora hátralék keletkezik az újnál. A fogyasztóknak egyébként tennivalójuk nem lenne egy ilyen váltással. Ha a kivonuló szolgáltató nem egyezik meg az új szolgáltatóval, akkor az állam dönthetné el, ki veheti át az ügyfeleit.