Szegénysorból indulva lettek a leggazdagabb kínaiak

jüan yuan Kína deviza
TO GO WITH STORY China-economy-forex,FOCUS BY KELLY OLSEN This picture taken on August 17, 2012 shows a Chinese bank staff member counting stacks of 100-yuan notes at a bank in Huaibei, east China's Anhui province. China's currency is facing strong downward pressure this year as the country's once surging growth rates slow amid a stalling global economy and signs of capital flight after years of inflows. CHINA OUT AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Három kínai milliárdos, és ami közös bennük, hogy mindannyian szegénységsorból jöttek. Zhou Chengjian egy rongyos suhancból avanzsált ruházati üzletlánc tulajdonossá, Liu Yonghao a kínaiak Csányi Sándora, míg Wang Wen jin a metálkirály becenévre hallgat.
Vágólapra másolva!

A milliárdosainknál a szálak egészen 1978-ig nyúlnak vissza, amikor Kína kétszámjegyű gazdasági növekedése kezdetét vette. Akkoriban még csak az emberek 20 százaléka élt nagyvárosokban, ez az arány azonban mostanra több mint felére nőtt - olvasható a Financial Times írásában. Az elmúlt 30 évben nemcsak a kínaiak döntő többsége - sokszor családját hátrahagyva - költözött be városokba, hanem az egész ország bámulatos gazdasági fellendülésen ment keresztül.

Kína 30 éves menetelése

Úgy tűnik, hogy az ázsiai ország elérte a maximumot. A belső migráció kezd alábbhagyni, Kínában is munkaerőhiány fenyeget, így a bérek elkezdtek felfelé kúszni. Az ország elérkezett az úgynevezett Lewis-fordulóponthoz, amikor az olcsó vidéki munkaerőből kifogyott a gazdaság, és az elkezd fokozatosan lassulni. A három milliárdos ebben a hektikus időszakban volt képes a semmiből felemelkedni. Vitatják, hogy a mostani körülmények között sikerülte-e volna nekik.

Lewis-fordulópont

Arthur Lewis Nobel-díjas közgazdász által megfogalmazott fordulópontot. Lewis elmélete szerint egy fejlődő ország ipari szektorának bérei jelentős emelkedésbe kezdenek azután, hogy a gazdaság felszívja a vidéki, elmaradott régiókból érkező olcsó munkaerőt, mely a termelési versenyképesség csökkenéséhez, és ezáltal a növekedés mérséklődéséhez vezet – márpedig Kínában pontosan ezen tendenciák érhetők tetten.

A helyi Zara

Zhou Chengjian Kína legnagyobb ruházati üzletláncát birtokolja.

A Metersbonwe Group az ország egyik legismertebb márkája, és négyezer bolttal rendelkezik országszerte.

A ma 50 éves Zhou egy kelet-kínai hegyi kisfaluból származik Zhejiang tartományból. Gyerekkorában rizst és szójaszószt árusított, hogy a szüleinek besegítsen. A milliárdos álllítja, hogy ebben az időszakban kóstolt bele és értette meg egy vállalkozás működésének alapjait.

Zhou Chengjian Forrás: Ren Yuming - Forbes

A feltörekvő titán 12 évesen abbahagyta az iskolát, és először ácsnak, majd szobafestőnek állt, végül kitanulta a szabómesterséget.

Apja ült helyette

Az első kisebb vagyon 14 évesen tett szert, ezüst pénzérme-kereskedelemből 29 ezer dollárt (7,9 millió forint) gyűjtött össze. Kínában azonban akkoriban a pénzkereskedelem illegális volt, így hatóságok a gyűjteményt elkobozták, a fiú helyett - tekintve, hogy kiskorú - az apját zárták egy évre börtönbe.

Csődbe ment

Tizennyolc éves korára talpra állt, több mint száz szabót alkalmazott. Egy 21 millió forintos megrendelésnél azonban nagyot bukott. A vevő nem fizetett, Zhou pedig nyakig ült az adósságban.

- emlékezik vissza az akkor elkövetett hibájára. A tehetős üzletember azóta megtanulta, hogy a bátorsághoz elengedhetetlen a tudás. Időközben gazdasági diplomát szerzett, és 1995-ben megalapította Metersbonwe-t, Kína legismertebb ruhamárkáját. AZhou becsült vagyona 550 milliárd forint volt 2014-ben.

Túl kapitalista volt

Liu Yonghao jelenleg Pekingben és Csengdu városában is birtokol egy házat, de ez még csak a jéghegy csúcsa. Az általa alapított New Hope Group 80 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és a 64 éves üzletember becsült vagyona 1300 milliárd forint.

Liu Yonghao Forrás: Forbes

A hatvanas éveit taposó milliárdos még lejjebbről kezdte, mint Zhou. Bár városi gyerek volt, a Kulturális Forradalom idején leküldték egy kis faluba a földekre dolgozni, hogy tanulja meg, milyen a földműves élet. Yonghao ekkor mindössze 15 éves volt. Mao Ce-tung uralma alatt nem volt apelláta. A négy éves "tanulópénz" után Liu próbált a saját lábára állni. Hangszórókészítő gyárat akart nyitni, amihez a tőkét a manapság divatos "crowdfounding" (közösségi finanszírozás) egy kezdletegesebb formájában kívánta megszerezni a helyi tanácstól. De sem a közösségi finanszírozás, sem a gyárépítés ötlete nem tetszett a város vezetőjének, túlságosan kapitalista kezdeményezésnek tekintette.

Liu a baromfitenyésztés felé vette az irányt, ami nem volt "annyira" kapitalista tevékenység a 70-es évek Kínájában. Eleinte csirkét és fürjet tenyésztettek, az utóbbira meglepően nagy volt a kereslet.

Eleinte néhány millió jüant keresett a fürjeken, azóta milliárdos üzletággá nőtte ki magát.

A gazdagság ellenére sem feledte el Liu, honnan jött: megjelenése és beszéde szerény, és fenntart egy kertet, amit kizárólag ő művel.

Megrokkanásig térdeltették

A 47 éves Wang Wen yin ugyancsak szegénységből építette fel magát, akit a nagyapja inspirált. Felmenője sikeres üzletember volt, csak rossz időben. Az 1966-ban meghirdetett Kulturális Forradalomban a magántőke elfogadhatlan volt.

- meséli Wang, akinek semmi sem maradt a családi vagyonból gyermekkorában. Hiába nyert irodalmi díjat az iskolában, nem tudta azt átvenni, mert nem volt ünneplő ruhája, amit felvehetett volna. A kínai fellendülés hullámait a 90-es években lovagolta meg.

Wang 1993-ban Sencsenbe költözött 17 ezer forintnak megfelelő összeggel a zsebében, és az első estét az utcán töltötte.

Sencsen szinte a semmiből lett metropolisz, jól leképezve a kínai gazdasági fellendülés ütemét. Forrás: XINHUA/Mao Siqian, AFP

Az első években mindféle munkát elvállalt, ami az útjába akadt, így néhány év alatt sikerült összehozni pár milliónyi tőkét. Ebből a pénzből alapította meg az Amer International kábel és rézipari cégét, amelyre mára akkorára nőtt, hogy a Fortune Global 500-as listáján a 247. helyet foglalja el a vállalatok között.

Mind a mai napig nagyon szeret olvasni, évente kb. 100 könyvet fogyaszt el, imádja az ókori Kína, illetve filozófiai témájú könyveket.

Wang Wen yin és Nagy-Britannia korábbi miniszterelnöke, Tony Blair Forrás: Amer International

Ma már könnyebb?

Wang szerint ha a mai fiatalok jó ötletekkel rendelkeznek, akkor sokkal gyorsabban ki lehet törni, akár 4-5 év alatt is sikeres vállalkozást lehet felépíteni a semmiből, köszönhetően a modern kor vívmányainak és az internetnek. De a kemény munkát így sem lehet megúszni, és lehet, hogy sokaknak ezért nem sikerül, mert baj van a hozzáállással.

Ugyanakkor nehezen megjósolható, hogy mit hoz a jövő. A kínai gazdaság útja is egy kicsit kiszámíthatatlan, de az ottani viszonyok sem tervezhetőek előre. Lehet, hogy aki ma milliárdos, pár év múlva eltűnik a süllyesztőben, vagy akár börtönbe is kerülhet. Nem is beszélve arról, hogy a részvénypiaci kilengések (amelyek az elmúlt hónapokat is jellemezték) gyorsan tudják porlasztani a virtuális vagyonokat.