Mi lehetünk Európa legolcsóbb munkaereje

2015.09.21. 08:52

Hatalmasat ugrott az elmúlt egy évben a román és a bolgár munkaerőköltség. Ez természetes folyamat, amikor egy ország gazdasága fejlődik. A tempó viszont olyan, hogy nemsokára lehagyják Magyarországot. Így két évtizeden belül a magyar munkás lehet az Európai Unió legolcsóbb munkaereje.

Nem olyan rossz, ha egy országra úgy tekint a világ, hogy olcsó, képzett munkaereje miatt érdemes ott befektetni. Ez akár nagy lökést is adhat a fejletlen országok gazdaságának. Magyarország viszont már 25 éve a Nyugathoz akar felzárkózni, nem a kínai munkások bérével versenyezni. 2014-ben az átlagos magyar munkás a nettó 6 385 eurójával évente az unió negyedik legkevesebbet kereső dolgozója volt.

Nettó bérek egyes európai országokban (2014) a * jelölt országok adatai 2013-ra vonatkoznakForrás: Eurostat

A trendek szerint azonban ez nem sokáig marad így. 2005-ben egy bolgár munkás még csak a magyar bér 32 százalékát kapta. 10 évvel később ez már 61 százalék.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A válság alatt ugyan megtorpant a felzárkózás, de a legfrissebb eurostatos adatokból az látszik, hogy dupla olyan gyorsan növekednek ezekben az országokban a bérköltségek, mint nálunk.

Bérköltségek éves változása az egyes európai országokban (2015 Q2)Forrás: Eurostat

Ebben pedig vaskosan benne van az is, hogy egyre kövérebb fizetéseket kapnak ezekben az országokban a munkások. A következő években valószínűleg további százalékpontokat faragnak le a lemaradásukból hozzánk képest.

 

A román (kék) és a bolgár (zöld) nettó bérek alakulása a magyarhoz képestForrás: Eurostat

Tök utolsók lehetünk

A KSH pénteki jelentése szerint a magyar bérek 3,5 százalékkal nőnek. Romániában viszont közel 6 százalékos ez az ütem. Ha a két országban nem változik a bérnövekedés mértéke, akkor20 éven belül az átlagos román nettó fizetés magasabb lehet, mint a magyar.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK