Egy helyett két OKJ-s végzettség megszerzését is támogatja a következő tanévtől az állam, de ez csak a tanfolyamok felére vonatkozik.

Odrobina László, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a hellokarrier.hu portálnak elmondta: aki a felsőoktatásban diplomázott, ám eddig OKJ-s szakképesítést nem szerzett, két szakmát tanulhat az iskolai rendszerű képzésben, teljesen ingyenesen, állami forrásból. Hozzátette: a tanfolyami keretek között szerzett OKJ-s végzettség nem számít bele a két ingyenes szakmába. A képzés munka mellett, esti vagy levelező tagozaton végezhető el, az oktatás két évig tart.

Odrobina László kiemelte: a kormányintézkedés nem minden szakképesítésre vonatkozik, csak az OKJ-ban szereplő 650-ből mintegy 300-ra.Hozzáfűzte: nem lehet állami pénzen beiratkozni az olyan, jellemzően 100-300 ezer forint közötti összegbe kerülő OKJ-s tanfolyamokra sem, ahol fél-egy év alatt szerezhető meg ugyanaz a végzettség.

Kiemeltek a hiányszakmák

Aki nem estin, hanem nappali tagozaton végezné el az iskolarendszerű OKJ-t, az eddigi 21 éves kor helyett 25 éves korig jelentkezhet, ez a választási lehetőség általános érettségi után, sikertelen egyetemi felvételi esetén, az egyetemet, a főiskolát idő előtt elhagyóknak, frissdiplomásként sikertelen elhelyezkedés esetén áll fenn. Az első szakképesítés megszerzése során nappali tagozatnál jár a diákigazolvány, a családi pótlék 20 éves korig, sőt hiányszakma választása esetén ösztöndíj is.

Azt, hogy melyik szakmák számítanak hiányszakmának, és kapnak támogatást, a megyei fejlesztési és képzési bizottságok határozzák meg évente a helyi hiányszakmák listáján, amelyet kormányrendeletben tesznek közzé. Aki első szakképesítésként ilyen szakmát választ, havi 10-30 ezer forint közötti ösztöndíjat kap a tanulmányi eredmény függvényében. A hiányszakmák számát a tavalyi 10-ről 12-re emelte a kormányzat, Odrobina László szerint egy év múlva pedig várhatóan 20-ra növeli majd.