Ingyenes lehet az erkölcsi bizonyítvány

kormányablak
Szekszárd, 2011. január 3. Egy ügyfél érdeklődik a Tolna Megyei Kormányhivatal új ügyfélszolgálati irodájában, Szekszárdon. 2011. január 3-án huszonkilenc helyszínen nyílt az országban kormányablak. Az integrált ügyfélszolgálati irodákban 29 ügykört lehet intézni: többek között ügyfélkaput nyitni, vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket intézni, családi pótlékot, gyest, anyasági támogatást igényelni, és általános tájékoztatást kérni. MTI Fotó: Kiss Dániel
Vágólapra másolva!
Két hónap alatt 389 ezren töltötték ki a közigazgatási díjak csökkentéséről szóló kérdőíveket - közölte Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. A kormány még nyár elején indított kérdőíves konzultációt arról, hogy pontosan mely területeken legyen díjcsökkentés. A kitöltők közül legtöbben az erkölcsi bizonyítványt és az adóigazolás kikérését jelölték meg.
Vágólapra másolva!

Az erkölcsi bizonyítványt évente három-négyszázezren kérik ki, ha ennek díját teljesen eltörölnék, akkor egymilliárd forint maradhatna az állampolgárok zsebében.

- emelte ki. Ennek érdekében 107 törvény módosítását javasolja az Országgyűlésnek a kormány.

60 napon túl visszajár a közigazgatási díj

Az államtitkár a Kossuth Rádióban az ügyintézések rövidítéséről azt mondta, általánosságban hatvan napon belül be kell fejezni az eljárásokat. Ha ez nem sikerül, akkor az ügyfélnek visszajár a közigazgatási díj, illetve nem kell azt kifizetnie.

A Tolna Megyei Kormányhivatal új ügyfélszolgálati irodája Szekszárdon Forrás: MTI/Kiss Dániel

Elmondta azt is, hogy eddig a másodfokon eljáró hatóságok az ügyek 40 százalékában hatályon kívül helyezték az ügyeket. Ez is változni fog a jövőben, az ügyeket végig kell vinni - hangsúlyozta.

Kovács Zoltán a módosítások közül kiemelte továbbá, hogy a hatóságok egymással csak elektronikusan levelezhetnek, illetve tágítják azon ügyek körét, amit az állampolgárok otthonról is elintézhetnek.