Az állam bankja osztja majd az uniós pénzeket

2015.09.21. 12:33

Az EU-támogatás ezentúl nem refinanszírozási programként, hanem közvetlenül az Magyar Fejlesztési Bank hiteleként jut el a cégekhez, mégpedig a hitelintézetek fiókhálózatában kialakított legalább 400 MFB Ponton keresztül. Bár szűkül a feladatkörük, nem teljesen hagyják ki a bankokat.

Az MFB csak megbízza a bankokat

Jelenlegi árfolyamon közel 710 milliárd forintnyi visszatérítendő EU-támogatás juthat el a magyar vállalkozásokhoz a 2014-2020-as EU-ciklusban - írja a Portfolio. A bankok az eddigi gyakorlattól eltérően nem a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) alá tartozó MV Zrt. által refinanszírozott hitelezőkként, hanem az eddiginél szűkebb feladatkörrel rendelkező közvetítőkként, az MFB partnereiként vennének részt a pénzek szétosztásában.A hitelnek számító EU-források tehát ezúttal nem a hitelintézetek, hanem az MFB mérlegében, az állami fejlesztési bank kockázatára lesznek elkönyvelve. Az MFB nem refinanszírozza, csak megbízza majd a bankokat, várhatóan jövő tavasztól, fokozatosan kiépítve a szükséges hálózatot” – tudta meg a gazdasági portál.

A bankok az MFB partnereiként vennének részt a pénzek szétosztásábanForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Kivezetik a növekedési hitelt

A változások az MNB Növekedési Hitelprogramjára is hatást gyakorolnak. A Portfolio információi szerint az MNB célja az, hogy az NHP-t fokozatosan kivezesse, de már csak jövőre, amikor az MFB-hitelek várhatóan nem járnak még csúcsra, tehát nem feltétlenül teljes mértékben lépnek a jegybanki program helyébe. "Átmenetileg ez a vállalati hitelezés visszaesését okozhatja, de úgy tudjuk, zajlik azért némi egyeztetés a jegybank és az állami hatóságok között, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen" - olvasható a cikkben.

További változások jönnek

A gazdasági portál néhány további részletet is megtudott az új források elosztásáról. Ezek közül a néhány legfontosabb:

  • MFB Pontok: három fővárosi és 397 vidéki MFB Pontot fognak kialakítani a hitelintézetek hálózatában, amit egy többlépcsős folyamattal érnek el, így előbb a megyei jogú városokban, majd 2016 végéig a kisebb településeken is megtalálhatjuk az MFB Pontokat.
  • A bankok feladata: a hamarosan megjelenő közbeszerzés során nem csupán fizikailag ajánlják fel a hitelintézetek fiókjaikat (fiókjaik területének egy részét) az MFB-nek, hanem a megfelelő szakértelemmel rendelkező, később speciális oktatáson is részt vevő alkalmazottaikat is.
  • A hitelek árazása: EU kasszájából érkező pénzügyi eszközöknek nincsen forrásköltsége, tehát az MFB mérlegét anélkül hizlalják, hogy ezért kamatot kellene fizetnie az állami fejlesztési banknak.
  • Pénzügyi kockázatok: mivel a hitelek az MFB mérlegében jelennek meg, a nem fizetés kockázatát is az MFB futja. Az MFB-nek valamennyi jogi előírást betartva "gondos gazdaként" kell eljárnia a pénzügyi eszközök végrehajtása során.