A legfontosabb adó- és járulékfajtákból 650 milliárd forinttal több érkezett be 2014-ben, mint az azt megelőző évben, ami nemzetgazdasági léptékkel mérve is jelentős növekedés, mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az Európai Unió 28 tagállamának adóhatósági vezetőinek budapesti tanácskozásán.

Fehéredett a gazdaság

2015-ben augusztus végéig 7 százalékkal, 136,7 milliárd forinttal több a forgalmi adó (áfa) bevétel folyt be, mint az előző év azonos időszakában. A növekedésben az online pénztárgépek mellett a március 1-jétől éles üzembe állított közúti áruforgalmi rendszer, az ekáer is szerepet játszott az államtitkár szerint.

Uniós együttműködés kell

Az uniós országoknak összehangoltan, egymástól is tanulva kell fellépniük az adóelkerülés ellen – szögezte le Rákossy Balázs a fórumon. Az államtitkár az Európai Bizottság tanulmányát idézve rámutatott: 2013-ban közel 170 milliárd euró áfabevétel hiányzott a tagállamok költségvetéséből.

Az adóhatóságok nemzetközi együttműködése révén és azáltal, hogy a multilaterális szintű információcseréhez is egyre több állam csatlakozik, az adóelkerülők előtt a kiskapuk folyamatosan bezárulnak – tette hozzá az államtitkár.