Mosószereket, mosogatószereket és vízkőoldókat tesztelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A termékek árában és hatékonyságában is óriási eltérések vannak. A legjobb folyékony mosószer a Tandil lett 37 ponttal, a legjobb vízkőoldó az Expressz vízkőoldó lett 20 ponttal, a mosogatószer-tesztet a Jar nyerte 28 ponttal.

A mosogatószereknél 22-féle terméket teszteltek. A szakemberek azonos mennyiségű, színezett zsiradékkal szennyezett tányért mosogattak el a vizsgálat alatt, 45 °C-on, 3 liter mosogatóoldatban, 4,5 g mosogatószer felhasználásával.

Jól nézze meg, hogy mivel mosogatForrás: Táfelspicc

4 termékkel csak 5 db tányért lehetett tisztára mosni. A legjobban szereplő mosogatószerekkel pedig 54 tányért is meg lehetett tisztítani.

A mosogatószerek vizsgálatának részletes eredményeit itt olvashatja.

A kávéfolt elég makacs

A mosószerek összehasonlító vizsgálatánál 20 környezetbarát és hagyományos, folyékony mosószert teszteltek. Arra voltak kíváncsiak, hogy ezeknek a termékeknek milyen a folteltávolító hatásuk, valamint a színkímélő képességük.

A kávéfolttal nem bírkóztak meg a mosószerekForrás: Thinkstock

Teljesen azonos, fehér színű textildarabokat szennyeztek be kávéval, fűszerpaprikás olajjal, parajjal és meggylével. A vizsgált termékek a meggylé foltok eltávolításában jól szerepeltek, ugyanakkor a kávé és a paprikás olaj foltjait egyik mosószer sem távolította el.

Az összehasonlító vizsgálat eredménye alapján megállapítható, hogy a termékek többsége közepes-jó színvonalú, és a környezetbarát termékek között is vannak jó minőségű, megfizethető termékek.

A mosószerek vizsgálatának részletes eredményeit itt olvashatja.

Az ökoszer kíméletesebb

A vízkőoldó szerek vizsgálatánál 20 terméket vizsgáltak. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire hatékonyak, illetve, hogy mennyire károsítják az alumínium felületeket.

A természetbarát vízkőoldók kíméletesebbekForrás: Thinkstock

Kiderült, hogy a felületkárosító hatás vizsgálatakor egyértelműen a környezetbarát termékek bizonyultak jobbnak.

A vízkőoldószerek vizsgálatának részletes eredményeit itt olvashatja.