Online nyugdíjkalkulátorral rukkolt elő az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. A nyugdíjösszeg kiszámításához rengeteg adatra van szükség. A főigazgatóság egy 12 oldalas használati útmutatót is mellékelt a kalkulátorhoz.

Az ONYF honlapján lévő tájékoztatás szerint a nyugdíjkalkulátor a társadalombiztosítási öregségi nyugdíj, ideértve a nőknél életkortól függetlenül igénybe vehető kedvezményes öregségi nyugdíj meghatározására is szolgál. 

A kalkulátor használatához rengeteg adatra van szükség. Többek között naptári évenként fel kell tüntetni az éves jövedelmet, juttatások nélkül. A jutalmakat, valamint az adómentes járulékköteles jövedelmeket is be kell írni egy-egy rubrikába, és még az osztónapok is érdekesek, ami 365 vagy szökőév esetén 366 nap.

Bárki kiszámolhatja, hogy mennyi nyugdíjra számíthatForrás: MTI/Kovács Tamás

A nyugdíjbiztosító arra azért felhívja a figyelmet,

”hogy a kapott eredmény (nyugdíjösszeg) semmilyen hivatkozási alapot nem jelenthet a jövőbeni nyugdíj megállapításával kapcsolatban.”

Az alkalmazás az adott naptári évben várható öregségi nyugdíj összegét a felhasználó birtokában lévő és általa rögzített adatok alapján határozza meg. Ha a rögzített adatok esetleg tévesek, hiányosak, a vonatkozó jogszabályoknak ellentmondóak, vagy például a rögzítéskor elütés történt, a kapott eredmény megtévesztő lehet - hívja fel a figyelmet az ONYF.