Bloombergnek adott hosszabb lélegzetű interjújában a Richter vezérigazgatója megerősítette, hogy a vállalat már a harmadik negyedévben az FDA pozitív határozatának megfelelő egyszeri mérföldkő kifizetést kap az Allergantól.

Múlt pénteken érkezett a Richter számára az a régóta várt bejelentés, hogy az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyta a cég saját fejlesztésű készítményét, a Cariprazine-t, így a termék bevezetésre kerülhet az USA-ban. A Cariprazine-t a Richter kutatói fedezték fel, fejlesztették az Actavis (új nevén Allergan) gyógyszercéggel közösen, és licencbe adták át nekik az Egyesült Államokban és Kanadában történő értékesítésre. 

Azóta újabb részletek jelentek meg:

  • A Richter az első kelet-európai gyógyszergyártó, amely saját hatóanyagát be tudta vezetni az amerikai piacra.
  • Kétszámjegyű lesz az úgynevezett royality, tehát a jogtulajdonosnak fizetett díj, amelyet az Allergan fizet majd.
  • Az első bevételek 2018-tól érkeznek, miután a gyógyszer amerikai bevezetését 2016 első negyedévében kezdik meg, az európai eladások pedig 2017 után indulhatnak. Európában partnereket is kereshet a Richter az értékesítésre, ezzel szemben régiónkban önállóan végzik majd a bevezetést. Japánban a Mitsubishi Tanabe lesz az értékesítési partner.
  • Nem várhatóak további marketing költségek a Vraylar (Cariprazine) kapcsán
  • Továbbra is alacsonyan kívánják tartani a kutatási és fejlesztési költségeket, inkább nőgyógyászati termékeket vagy portfóliókat keresnek megvételre.

- írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Felfelé kúszik a Richter árfolyama

A múlt pénteki bejelentés óta a magyar gyógyszergyártó vállalat részvényei több mint 5 százalékot emelkedtek, és a technikai kép alapján is bízhatnak a befektetők a további emelkedésben (kitört az árfolyam a korrektív csökkenő trendvonalból), akár megközelítve az 5 000 forintos szintet.

A Richter részvény árfolyammozgása év eleje ótaForrás: Investing.com, Investor.hu