Megjelent az állami rezsicsökkentésről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben. A határozat szerint az érintett minisztereknek szeptember 24-ig, vagyis csütörtökig kell kimutatást készíteniük, hogy mely állami szolgáltatási díjakat mérsékelnék vagy törölnék el, az milyen bevételkiesést jelentene, és milyen hatással járna.

A rendelet tartalmazza azt is, hogy Lázár Jánosnak október 15-ig kell elkészítenie azt az előterjesztést a kormány számára, ami az állami rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti tájékoztatóján elárulta, hogy 389 ezer ember mondta el a véleményét arról, hogy melyik állami díjat csökkentse a kormány.Ennek részleteit az e heti Kormányinfón mondja majd el Lázár János.

Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszterForrás: MTI/Kovács Tamás

Az Origo korábban azt írta, az állami rezsicsökkentés jegyében felülvizsgálták az állami vezetők juttatásait; a cél az, hogy csökkentsék azokat. Az állami rezsicsökkentés programját már korábban meghirdette az Orbán-kormány, a 2016-os költségvetés tavaszi elfogadásakor pedig megteremtette ennek fedezetét 10 milliárd forint értékben.