Íme néhány tipp, ha pénz kell az ötlethez

Raining money, artwork ARTWORK BLUE BACKGROUND CONCEPT IDEA CONCEPTUAL ILLUSTRATION SKY CLOUD UMBRELLA RAIN MONEY DOLLAR BANKNOTE WEALTH FINANCE RICH HORIZONTAL Raining money, computer artwork.
Raining money, computer artwork.
Vágólapra másolva!
A forrásbevonás az egyik legnagyobb kihívás a vállalkozások életében. Melyik a legjobb választás: pályázati pénz, banki hitel, kockázati tőke? Márai László, az online couchingot és pszichológiai támogatást nyújtó PsychAsk.com technológiai vezetője saját tapasztalatai alapján adott tanácsokat vállalkozóknak és startupoknak a Mobil Weekenden.
Vágólapra másolva!

Márai László, a pszichológiai segítséget nyújtó csevgőszolgáltatás, a PsychAsk.com technológiai vezetője 14 éve foglalkozik mobilfejlesztéssel és mobilos projektekkel. Korábban dolgozott több EU-s projektben, majd szabadúszóként segített ügyfeleknek megvalósítani az álmaikat, végül startupokkal kezdett foglalkozni. A Mobil Weekenden a lehetséges forrásbevonási lehetőségekről, azok előnyeiről és hátrányairól beszélt. A pályázatokat csak erős idegzetűeknek javasolja, de van számos más opció.

Márai László, a PsychAsk technológiai vezetője az idei Mobil Weekenden Forrás: Origo

A banki hitel nem népszerű, pedig jó választás

Banki hitelben kevés vállalkozó gondolkodik, pedig megvannak az előnyei. Egy vállalkozás akár 20 millió forinthoz is juthat, viszonylag gyorsan, legalábbis a pályázatokhoz képest. Olcsó megoldás is, hiszen évi 10 százalék kamattal számolhatunk, ami jónak számít. A banki hitel hátránya viszont, hogy fedezetre van szükség, és vissza kell fizetni.

Márai László szerint akkor érdemes ezt a lehetőséget választani, ha már sínen van egy vállalkozás, startupoknak tehát nem jó opció, hiszen nagy a bukás lehetősége.

A svájci frank hitelek miatt van egyfajta hitelellenesség a köztudatban, de kisebb kockázat esetén ajánlott megfontolni a hitelt” – tette hozzá a szakember.

Erős idegzetűek pályázzanak

A pályázati pénz elnyerésére azoknak a vállalkozásoknak van lehetőségük, akik megfelelnek bizonyos előírásoknak. Az a vállalkozás lehet esélyes pályázó, amelyik:

  • megfelel az adott pályázati kiírásnak
  • van elegendő önrésze
  • van kellő likviditása

Utóbbi kettő jelzi, hogy ehhez szükség van saját tőkére, méghozzá gyakran nem is kevésre, hiszen a pályázati pénzt utólag térítik meg. A pályázati pénz olcsóbb forrás, mint a banktól kapott hitel, de vannak rejtett költségek, például rengeteg adminisztrációval jár a pályázati folyamat.

Márai László szerint az is fontos a pályázatnál, hogy az embernek kötélből legyenek az idegei. Egyrészt lassú a folyamat, másrészt részletes tervet kell készíteni a pályázat leadásához arról, hogyan fog működni a vállalkozás a következő 6 vagy akár 24 hónapban.

Ez a szintű kötöttség és kiszámíthatóság idegen a startupok világától, mondhatni kivitelezhetetlen.

Startupoknak tehát nem ajánlott belevágni, mert a startup egyébként is nehéz műfaj, és a pályázat tovább nehezítheti a dolgot.

Hitel és vissza nem térítendő támogatás

Nemrég írtunk arról, hogy mennyi hitelt kaphat egy vállalkozás, és mit vizsgál a bank. Ebben azt vizsgáltuk, hogy hitel és vissza nem térítendő támogatás kombinálásával milyen pluszforrásra lehet szert tenni. Az EU-s támogatásokhoz önerő is kell, amely részben hitelből is biztosítható. Így azon cégeknek, amelyek - nyereségük nagyobb részét bevallva - több hitelt képesek felvenni, adott a lehetőség arra is, hogy magasabb összegű uniós támogatáshoz jussanak. Fontos azonban tudni, hogy papíron is kimutatott profit nélkül a bankok nem hiteleznek.

Angyalok és barátok

A tőkebefektetés az egyik legismertebb forrásszerzési mód a vállalkozások körében. Márai szerint ez a legjobb választás, hiszen így működik a Szilícuim-völgy is, ahol a pályázatok világa ismeretlen. Amire kevesen gondolnak, hogy saját zsebből is finanszírozzák a vállalkozásukat. „Fejlesztők például kereshetnek annyit, hogy ha a fizetésük felét félreteszik, egy év alatt 1-2 millió forintot meg tudnak spórolni. Néhány év takarékoskodással, remek alapot lehet teremteni egy ötlet elindításáshoz” – emelte ki a szakember.

Annak is vannak lehetőségei, aki nem tud saját pénzt előteremteni. Az angyalok fogalma főleg startupos körökben ismert. Ők olyan befektetők, akik egy adott piac nagyon jó ismerőjeként korai fázisban fektetnek be cégekbe, projektekbe, és többnyire a saját pénzüket kockáztatják. Vannak erre szakosodott szakemberek, de néha családtagok és barátok vállalják az angyalok szerepét.

Az angyalbefektetők segítenek a projektek megalapozásában, például azzal, hogy támogatják az eljutást a prototípus szintre,

hogy aztán a későbbiekben komolyabb kockázati tőke befektetőkkel megtámogatva történjen meg a piaci bevezetés. Így akár 20 millió forintot szerezhet egy vállalkozás. Az angyalbefektető e folyamatban nem csak anyagi támogatást, hanem szakmai segítséget és üzleti kapcsolatokat is jelent.

Annak is vannak lehetőségei, aki nem tud saját pénzt előteremteni Forrás: Origo

Mint egy kollégiumi közösség

Az akcelerátor programok a startupoknak kifejezetten kedvező lehetőségek. Előnyük, hogy az anyagi támogatáson kívül, képzés jár a résztvevőknek. Márai beszámolója szerint

ezeknek a programoknak van egy kollégiumi hangulatuk: tapasztalt és kevésbé tapasztalt emberek és csapatok folytatnak eszmecserét.

„Egy induló startup ebből sokat profitálhat: megtudhatja, hogy milyen buktatók vannak, és segítséget kap a kapcsolatépítéshez. Lényegében az egész olyan, mint egy mentorprogram, nagyon motiváló ez a környezet” – véli Márai László. A pénzügyi támogatás lehetséges mértéke startuponként 10-20 ezer euró, vagyis 3-6 millió forint is lehet, de a pontos összeg programtól függ.

Mi az akcelerátor program?

Az akcelerátor programok lényege, hogy az ötlettel pályázó startupok üzleti szakértőktől megtanulhatják a piacra lépéshez szükséges üzleti tervezés, előadástechnikai és üzletfejlesztési mesterfogásokat. Az ötletük piaci elindításához nemzetközi hálózati támogatást és pénzügyi támogatást (úgynevezett grantet) is kapnak.

Kockázati tőkéhez nehéz jutni

A kockázatitőke a magánbefektetések részét képezi, és kizárólag jelentős újításokat végző vállalkozásokra koncentrál. Ha egy ötlet vagy cég előtt nem áll jelentős növekedési lehetőség, akkor kevés az esélye arra, hogy e forrásból tőkéhez jusson. Profi befektetők foglalkoznak a kockázati tőkések, akik kapcsolatot és tudást is adnak.

A kockázati tőke legfontosabb előnye, hogy a bevont forrás igen mértéke magas lehet. A nemzetközi kockázati tőketranzakciók mérete nem egyszer meghaladja a 20 millió eurót, ami nagyjából 6 milliárd forinttal egyenlő. Természetesen ennek a finanszírozási formának is vannak hátrányai. Bár a kockázati tőkét nem kell visszafizetni, komoly elvárások vannak, ugynais a befektető célja, hogy tőkéjét jelentős hozammal forgassa meg. Így ahogy a pályázatoknál, itt is szükség van bizonyos mértékű tervezésre a jövőről:

azt kell látni, hogy milyen nagy mérföldköveket tud megugrani a vállalkozás.

Az is hátrány lehet, hogy a cég kénytelen átadni a befektetőnek a vállalat bizonyos mértékű tulajdonrészét, ezáltal pedig a vállalati feletti kontroll is gyengülhet. Ez sokakat visszatart attól, hogy ezt a finanszírozást válassza, de szerencsés esetben a befektető a vállalatvezetésre bízza a vállalati döntéseket.

Csak európai vállalkozásoknak

A Future Internet-WARE lényegében egy pályázati forma, amely internetes alkalmazásokat fejlesztő európai vállalkozásokat támogat. EU által támogatott akcelerátor projektek keretében 80 millió euró támogatást osztanak szét nyílt pályázatokon keresztül kkv-knak, startup és webes vállalkozásoknak. A nyertes vállalkozások 50-200 ezer euró, azaz nagyjából 15-62 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak innovatív alkalmazások fejlesztésére, olyan területeken, mint az energetika, a közlekedés, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az egészségügy, a kreatív iparágak, a logisztika, a gyártástechnológia és az „okos” városok.

Néhány a pályázati folyamatban általában is tapasztalható hatás itt is érezhető, például lassú az elbírálási folyamat, de a legnagyobb hátránya, hogy kötelező egy maghatározott infrastruktúra (openStack) használata. Ezt kevesen alkalmazzák, ezért nem sok információ érhető el nyilvános forumokon. A sok utánajárás rengeteg idő- és energiaveszteséggel jár, ami gátolhatja egy vállalkozás felfuttatását.

Hol tájékozódjunk?

A forrásbevonás a vállalkozások életében az egyik legnehezebb pont, és nehéz jó segítőt, tanácsadót találni a döntéshez. Márai szerint inkább üzleti tapasztalatra van szükség, mint közgazdaságira. „Szerintem

illetve tematikus blogokról is lehet tájékozódni. Vannak még olyan Facebook-csoportok, mint a Startup vállalkozók, ahol szívesen segítenek egymásnak és cserélnek tapasztalatokat a vállalkozók” – tette hozzá.

Márai szerint az egyik legfontosabb dolog egy startup működtetéséhez, hogy kétféle ember kell egy startuphoz: kell egy jó szakember, aki ért az adott területhez, és kell mellé egy értékesítésben jártas ember, aki jól beszél, és el tudja adni a terméket vagy szolgáltatást. Minden projekt, amelyben nincs meg ez a két szereplő, szinte biztosan kudarcra van ítélve.