Enyhülnek a liftek műszaki felülvizsgálatáról szóló szabályok. Kétévente kell fővizsgálatot tartani a 20 évesnél fiatalabb liftek esetén, a köztes években ellenőrző vizsgálatot kell végezni. Eddig a 10 évesnél öregebb lifteknél félévente volt fővizsgálat. A kormány emellett megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a vizsgálatokat hatósági árassá tegyék, a vizsgálatokat a tervek szerint a nemzeti közműcég végezné.

A 20 évesnél fiatalabb - vagy 20 éven belül felújított - liftek esetében évente felváltva egy fővizsgálatot és egy ellenőrző vizsgálatot kell elvégezni, vagyis kétévente esedékes egy fővizsgálat. Az ennél idősebb lifteknél pedig félévenként felváltva egy fővizsgálatot és egy ellenőrző vizsgálatot kell - az arra jogosított szervezettel - elvégeztetni: így módosítja a kormány a felvonók üzemeltetését szabályozó rendeletet.

Szigorúbb volt 

A 2014 májusa óta élő rendelet szerint, amelyet a mostani módosít, a 10 évesnél fiatalabb - vagy pedig a 10 éven belül felújított - lifteknél évente egy fővizsgálatot kellett tartani. Az ennél idősebb lifteknél (vagyis a 10-20 közötti éveseknél is) félévenként felváltva egy fővizsgálatot és egy ellenőrző vizsgálatot kellett megrendelni az erre jogosított szervezetnél.

A nemzeti közműcég ellenőrizné 

A kormányhatározat felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával vizsgálja meg a társasházak által elvégeztetett felvonók, mozgólépcsők és mozgójárdák éves fővizsgálatának és ellenőrző vizsgálatának hatósági árassá tételét. Ugyanez a határozat mondja ki, hogy célszerű lenne az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (vagyis az egyre hízó nemzeti közműcég) keretei között végezni ezeket a vizsgálatokat. Ehhez azonban tisztázni kell, hogy ez a változás összhangban áll-e az európai versenyjogi előírásokkal. Mindkét változtatásra november végéig adott határidőt a kormány.

A nemzeti közműcég ellenőrizné a lifteketForrás: MTI/Balogh Zoltán

Kis liftre nem kell engedély 

A vizsgálatokat csak a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által nyilvántartásba vett szolgáltató végezheti. Szintén új előírás az, hogy nem szükséges hatósági engedély kérni kis teherfelvonóra, továbbá a másodpercenkénti 0,15 méteresnél lassúbb személyszállító liftekre, amennyiben azok emelőmagassága nem éri el a 3 métert.