Kényes témák terítéken az amerikai-kínai csúcson

Obama USA elnök Hszi Csi-ping Kína
US President Barack Obama (L) returns to his seat as Chinese President Xi Jinping applauds after they drank a toast at a lunch banquet in the Great Hall of the People in Beijing on November 12, 2014. Obama began a one-day state visit after the closing of the Asia-Pacific Economic Cooperation summit. AFP PHOTO/Greg BAKER /POOL
Vágólapra másolva!
A gazdasági lassulás, tőzsdepánik ide vagy oda, az eltervezett reformok nem állhatnak meg, nyilatkozta Hszi Csin-ping kínai elnök, aki kedden érkezett meg egyhetes amerikai látogatására. A kínai elnök Seattle-ben kezdte meg tengerentúli körútját, ahol vállalatvezetőkkel találkozik, majd pedig csütörtök jön a politikai szintű csúcs Obamával.
Vágólapra másolva!

Ezen a héten kiemelt fókuszt kap a kínai elnök amerikai látogatása, mindenki ennek a találkozónak a kimenetelét találgatja. És nem csak azért, mert az amerikai-kínai kapcsolatok befolyásolhatják a kínai gazdaság pályáját is főleg a kereskedelmi kapcsolatok révén, hanem abból a szempontból is fontos, hogy jövőre az Egyesült Államokban elnökválasztás. Tehát itt politikai mozgatórugók is szerepet játszanak az amerikai fél részéről.

Kiemelt szerepet kap az üzleti világ

Hszi Csin-ping kedd este Seattle-ban tartotta meg nyitóbeszédét, ahol egy bankett keretében találkozhatott Bill Gates-szel, a Microsoft alapítójával, a Boeing és a Starbucks, illetve más helyi cégek felsővezetőivel - közölte a Reuters. A techóriás piaci terjeszkedést, míg a repülőgépgyártó értékesítési volumenének növekedését reméli a magasrangú találkozótól.

A kínai elnök szerdán folytatja érdemben a tárgyalásokat mind a Boeing-, mind a Microsoft első embereivel. A kínai elnök és delegációja a hét második felében kerekasztalt tárgyalást folytat majd az amerikai üzleti világ krémjével.

A 30 meghívott között olyan nevek szerepelnek, mint Warren Buffett, Tim Cook Apple-vezér vagy Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezetője.

Már a tárgyalások előtt érezhető, hogy a világ legnépesebb országa most jóval több figyelmet és időt szentel az amerikai üzleti világgal való kapcsolat, illetve bizalom megerősítésére. Bár ez minden fél számára fontos, hisz vegyük csak az Apple példáját: 2009-ben a vállalat bevételeinek még csak a 2 százaléka, míg mára már a negyede (46 milliárd dollár, azaz közel 13 ezer milliárd forint) származik a kínai piacról. Sőt, a piac azzal kalkulál, hogy 2016 végére már több iPhone-t fognak értékesíteni Kínában, mint a fő piacnak számító Egyesült Államokban. Nem hiába lesz ott Tim Cook is a kínai elnökkel való találkozón.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatójának kiemelten fontos a kínai piac Forrás: AFP/Justin Sullivan

Ugyanakkor a Business Insider arról is ír, hogy vélhetően sok erőltetett mosolyt lehet majd látni a tárgyalások során, hisz eleve úgy tűnik, a multinacionális cégek vezetői járulnak a kínai elnök színe elé, aki majd szépen elmondja, hogy milyen lehetőségekkel találkozhatnak az ázsiai országban.

Fókuszban a kiberbűnözés

A magasrangú találkozó egyik kiemelt témája a kiberbűnözés lesz, ami az utóbbi időben a kínai oldalról aggasztó mértékben megszaporodott. A személyes párbeszédre csütörtökön kerül sor Barack Obama amerikai elnök és Hszi Csin-ping között.

A Fehér Ház nem tervezi embargó bevezetését a második legnagyobb gazdasági hatalom ellen.

A kínai elnök a Wall Street Journal-nek adott interjúban visszautasította, hogy bármilyen formában is támogatná üzleti titkok eltulajdonítását.

Kína nem tervez hosszan tartó pénzleértékelést. Forrás: AFP/Wang Zhao

Óvakodjanak a tűzoltástól

A csütörtöki elnöki találkozó másik kiemelt témája az ázsiai gazdaság gyengélkedése. A Fehér Ház előzetesen jelezte, hogy megpróbálják Kínát rávenni, hogy

kerüljék el a gyors tűzoltásra alkalmas megoldásokat.

Jason Furman, a Fehér Ház vezető közgazdásza a jüan többszöri leértékelését emelte ki fő problémaként, amivel globális piaci bizonytalanságot és pánikszerű részvényeladásokat okozott az ázsiai ország.

- reagált Hszi elnök egy a megérkezése előtti közleményében. „Elhárítottuk a gazdasági megroppanásával kapcsolatos veszélyeket” – tudta be szűkszavúan a kínai elnök az állam eddigi beavatkozásait. A elnök szerint ami Kínában történt, bármely nagyobb érett piacon előfordulhatott volna.

Mindenesetre a világ két legnagyobb hatalma kölcsönösen egymásra van utalva, mind pénzügyi, mind gazdasági téren. Bár a számok szintjén ez nem annyira erős, hisz az USA teljes exportjának csak mintegy 7 százaléka irányul a távol-keleti országba, míg az importjának 20 százaléka érkezik Kínából. Ennek megfelelően a kínai valutaleértékelés sem hat olyan húsbavágóan, mint a többi ázsiai ország esetében, amelyek ezer szállal kötődnek Kínához. Ettől függetlenül a világ második legnagyobb gazdaságának megingása az amerikai jegybankra is hatással volt, hisz az irányadó kamatráta zéró szinten tartásában a Kínából érkező aggasztó hírek is szerepet játszottak.

Kényszeredett mosollyal ráz kezet Barack Obama (bal) amerikai és Hszi Csin-Ping kínai elnök a tavaly novemberi pekingi találkozón. Forrás: Getty Images/Feng Li - 2014

Kényes manőver

A Pentagonnak is lesz bőven mondanivalója a kínai delegációnak, hisz az Egyesült Államok mindenképpen el akarja kerülni egy esetleg katonai konfliktus kirobbanását a Dél-kínai-tengeren, ahol Kína több szigetet is magának követel. A Védelmi Minisztérium egy amerikai kémrepülőgép feltartóztatásáról egyeztet a kínai elnökkel a héten. Az incidens Kína észak-keleti partvidékén történt.

Elkendőz a kínai fél

A kínai elnöknek kapóra jön a csúcstalálkozó, amivel helyrepofozhatja megsebzett otthoni politikai erejét, és elterelheti a figyelmet a kínai gazdaság felett gyülekező sötét felhőkről. A nyári tőzsdepánik, a gazdaság belassulásától való félelem és a 160 halálos áldozatot követelő tiencsini gyárrobanás sorra állítja kihívások elé a kínai vezetést. Ezekből is látszik hogy van mit takargatni, persze

a kínai kommunista párt vezetésének az az elsődleges szempontja, hogy fenntartsa a hatalmát bármilyen eszközzel.

Ha úgy látják, hogy életszínvonal csökkenése vagy nem elégséges növekedése veszélyezteti ezt a hatalmi pozíciót, akkor nagyon könnyen agresszív lépésekhez is folyamodhatnak, mint egyébként részben ezt megtették a belső piaci szereplők felé különböző hatósági vizsgálatokkal, szankciókkal, vagy éppen ezt fokozhatják külső lépésekkel, mint bármely autoriter állam, lásd Oroszország - írta korábbi blogbejegyzésében Sarkadi-Szabó Kornél.