Véget ért a német gumimaci-háború

Haribo, Lindt
FILES - This combo of photos shows a gold gummy bear made by Haribo (R) and a foil-wrapped chocolate "Teddy" (L) on a table in front of in Cologne, western Germany, on December 18, 2012. Haribo on September 23, 2015 lost a long-running battle against Lindt when a German federal court ruled that the chocolate teddy bears produced by the Swiss giant were not a copy of the German sweets maker's gummy bears. AFP PHOTO / DPA / ROLF VENNENBERND +++ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Medveháború tört ki a német bíróságon. A Haribo gyártója másolás miatt perelte be svájci konkurenciáját, de végül csalódottan távozott. 
Vágólapra másolva!

Édes győzelmet aratott a német legfelsőbb bíróságon a Lindt. A világhírű svájci csokoládé gyártóját nem más, mint a Haribo perelte be, mert szerintük

a Lindt róluk másolta karácsonyi csokimaciját.

A történet 2011-ben kezdődött, amikor a Lindt a karácsonyi szezonra bevezette új termékét. Az arany sztaniolpapírba csomagolt, nyakán piros szalagot viselő maci mindenkit meghódított – kivéve a Haribót.

Háromdimenziós másolat? A bíróság szerint nem. Forrás: AFP/Rolf Vennenbernd

Háromdimenziós másolat

A bonni cég szerint a svájciak róluk másolták a macit, sőt a 2012-ben indult perben egyenesen azt állították, hogy

a Lindt Teddy a hatvanas évek óta létező gumimacik háromdimenziós változata,

ezért a fogyasztók összekeverhetik a kettőt.

Medve vagy nyúl

A Lindt azzal védekezett, hogy a medve alakú édességet az 1952-ben kitalált, világhíres húsvéti nyuluk inspirálta, amelyen egy piros szalag és egy kis csengettyű is található.

Első fokon a Haribónak adott igazat a német bíróság, másodfokon viszont tavaly megsemmisítették az ítéletet, és kimondták, hogy a két terméknek semmi köze nincs egymáshoz. Ezt az ítéletet hagyta most helyben a legfelsőbb bíróság.