Legyen a menza menő

2015.09.26. 14:56

Sótlan ország leszünk, vagy egészségesebb? Magyarország olyan fába vágta a fejszéjét, amit még egyetlen európai uniós ország menzaprogramja sem próbált. A reform lényege a só-, cukor- és zsírszegény étrend megszerettetése a gyerekekkel. Az ételek mennyiségéről és ízéről gyerekek, szülők és tanárok között is megoszlanak a vélemények. A szakemberek pedig várják az eredményeket, amiről legkorábban egy év múlva tudnak majd beszámolni.

„Sokszor korgó hassal viszem haza a gyereket az oviból” – Kiss Mónika kisgyerekes anyuka a Facebookon fakadt ki. Mint írja, a mintamenza bevezetése óta az étel ehetetlen, íztelen. Kiss Mónika azt írja: A gyermekem éhezik az óvodában, hogy is enne meg bármit is, ami só és fűszerek nélkül fő vagy sül meg. 

Most komolyan önök is só nélküli ebédet fogyasztanak el nap mint nap?”- teszi fel a kérdést az anyuka.

Fokozatosan kellett volna bevezetni

Az anyuka posztját egyébként több mint hétezren osztották meg a közösségi oldalon. Kiss Mónika az Origónak azt mondta, a debreceni oviban, ahova gyermeke is jár, szeptember elején vezették be a mintamenzát.

Só-, cukor- és zsírszegény lett a menzaForrás: Thinkstock

Az anyuka szerint a sómentes étkezést fokozatosan kellett volna bevezetni. Az egészséges táplálkozást a családoknál otthon kellene elkezdeni, nem a közintézményekben.

A gyerekek fele túlsúlyos

Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta, a közétkeztetés reformja sok vitát és vihart kavart. Ha azt akarjuk, hogy gyerekeink egészségesek legyenek, változtatni kell a táplálkozásunkon. Manapság a gyerekek 30-40 százaléka túlsúlyos, mert helytelenül táplálkozik, és keveset mozog.

Magyarország azt a célt tűzte ki, hogy a közétkeztetésben a mintamenzaprogramban megvalósítja, hogy a gyerekek naponta 5 grammnál több sót ne fogyasszanak.

A gyerekek 40 százaléka túlsúlyosForrás: Thinkstock

 

A menzák ételkínálatát teljesen megváltoztatták, gyakran kapnak párolt zöldséget, padlizsánkrémet a gyerekek az ebédlőben. Havonta kétszer vadhús is kerül a tányérokba.

Évi hat kiló sót eszünk

A WHO ajánlása szerint napi 5 gramm az ajánlott sómennyiség a felnőtteknek, ezzel szemben a magyar férfiak 17,5 grammot, a nők 16,5 grammot fogyasztanak belőle naponta, ez évi 6 kiló sót jelent. Már napi egy grammal kevesebb só is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást. A csökkentett sóbevitel az ételek élvezeti értékét két-három hét után már nem befolyásolja, vagyis hozzászokik az ízérzékelés, és ugyanez vonatkozik a cukorra is.

Az Origo gasztrorovata, a Táfelspicc szeptember elején elment, és megkóstolta a mintamenza menüjét az óbudai Szent Miklós Általános Iskolába. Az ebéd kellemes volt, a menü borsóleves, párolt pulykamell zöldségkörettel.

Fotó: Marton Szilvia - Origo

Azért a konyhás néni még az Origónak is bevallotta, sok a maradék, amikor újdonságot próbálnak bevezetni.

A menza, az menza

A menza nem a gasztronómia csúcsa, tömegkoszt. A menzák attól menzák, hogy van, ami ehető, és van, ami ehetetlen a felhozatalból. Marianna fia nyolcadikos, megebédel az iskolában, de mire hazaér, kezdi újra az evést. Ez hetente legalább négyszer így van – mesélte Marianna.

A gyerek azt mondja, ha megkérdezem, mi volt az ebéd: egy húsnak csúfolt valami.  Egyébként, ha nem ízlik neki, akkor is megeszi, mert ez van, ezt kell szeretni” – mondta Marianna.

Erika fiának viszont most először ízlik az ebéd a suliban. Ő elégedett a mintamenzával, pedig eddig Erika fia volt az, aki éhesen ment haza.

Éllovasok vagyunk, és felfigyeltek ránk

A WHO magyarországi irodájának vezetője, Pusztai Zsófia szerint a napi 5 gramm sófogyasztás bevezetését még rajtunk kívül egyetlen európai uniós állam sem teljesítette. A transzzsírsavrendeletet is csak az Európai Unió öt országában vezették be. A WHO nemrég megrendezett vilniusi konferenciáján egyébként felfigyeltek a magyar mintamenzaprogramra, és követendő példaként emlegették.

A kefir nem jött be

Egy budapesti óvó néni azt mesélte, az ő ovijukban a gyerekek szinte mindent megesznek. „Nem is tudok éhes szájról beszélni. Viszont lényegesen kevesebb felvágottat kaphatnak a gyerekek, ezért többször kefirt és joghurt van reggelire vagy uzsonnára. A kefir nem fogy, de a joghurt igen. Tapasztalatom szerint többször van rozskenyér, mint korábban, de azt is megeszik” – mesélte Andi néni. 

Egy kis átverés belefér

Anna egy budapesti bölcsőde intézményvezetője. Ha valamiből golyót formálunk, akkor azt minden kicsi felfalja.” A bölcsijében évekkel ezelőtt elkezdték a reformkonyha ízeit is becsempészni a gyerekek ebédjébe. Kaptak kuszkuszt, kölest, csírákat, és a gyerekek megették azt is. A mintamenzát pedig zöldfűszerekkel próbálják ízletesebbé tenni.

Az étkezési szokások megváltoztatását a családokban, otthon kellett volna elkezdeniFotó: Marton Szilvia - Origo

A bölcsőde szerencsés helyzetben van, mert saját konyhájukban főzik a gyerekek ebédjét. De Anna evett már abból a menzakosztból, amit az iskolások kapnak, és az neki sem ízlett.

Félnek a mintamenzáról nyilatkozni

Egy kispesti iskola igazgatónője, amikor a mintamenzaprogramról kérdeztük, ennyit mondott, nekem azt mondták, erről nem beszélhetek.” Amikor megkérdeztük, hogy ki tiltotta le, hogy erről beszéljen, elköszönt, és lecsapta a telefont.

Egy névtelenséget kérő igazgatóhelyettes azt mondta, valóban nincs íze az ételnek, de azért meg lehet enni. Nagyon sok a maradék az iskolában. Az alsósok között főleg azért, mert nincsenek hozzászokva a 2-3 fogásos ebédekhez, a nagyok meg nem eszik meg, mert nem ízlik nekik.

Kenyér nincs

Az csak a konyhás néni jóindulatán múlik, hogy az elsős és a nyolcadikos nem ugyanakkora adagot kap – tette hozzá az igazgatóhelyettes, mivel elvileg ugyanakkora adag jár mindenkinek. A legnagyobb probléma, hogy a felsősök egy főzelékhez már nem kaphatnak kenyeret, mivel akkor már túllépnék a szénhidrát- és a sómennyiséget is. Sokan nem laknak jól a sulik menzáján – tette hozzá.

A kenyérfélék esetében a mintamenzaprogram összeállítói szerint tíz deka kenyér sótartalma 0,8-3,2 gramm között változik, vagyis két-három szelet kenyér elfogyasztásával több sót fogyasztanak el a gyerekek, mint ami a WHO által ajánlott teljes napi sómennyiség.

Nem lesz könnyű elfogadtatni

Paller Judit országos tiszti főorvos szerint küzdelmes folyamat lesz a gyerekekkel megszerettetni a mintamenzát, de reméli, eredményes lesz. Egészségünket a táplálkozás és a mozgás befolyásolja, és a szemléletváltáshoz a szülők, a gyerekek, a pedagógusok és a konyhások segítsége is kell.

Több zöldség került a tányérokraFotó: Marton Szilvia - Origo

Kampányolnak minden szinten

Roadshow-k, mobilapplikáció, oktatófilm és rendhagyó osztályfőnöki órák - így próbálják a gyerekekkel megértetni a mintamenza lényegét. A Debreceni Egyetem szakértői fejlesztik azt a telefonon és számítógépen is használható programot, amivel akár személyre szabott étrendet is össze lehet majd állítani. Az applikáció lényege, hogy a felhasználók saját testsúlyuk, magasságuk, sportolási szokásaik alapján kiszámolhatják a számukra megfelelő kalóriamennyiséget.

Martos Éva, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója szerint jövő szeptemberre lesznek eredmények arról, hogy a gyerekek mennyire szerették meg az új ételeket. Az a célunk, hogy a menza menő legyen, és ne ciki.Példaként említette a kapros, uborkás, jégkockás vizet, amit szerinte mindenkinek ki kell próbálnia. 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK