November végén kerül a parlament elé a 2011 végén elfogadott munka törvénykönyv módosítása. Gaskó István szerint a jelenlegi jogszabály jelentősen korlátozza a kollektív jogokat.

Októberben kezdődő, széles körű társadalmi egyeztetés után, várhatóan november végére kerül a parlament elé a munka törvénykönyvének (Mt) módosítása - mondta Jáczku Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője.

- A 2012-ben hatályba lépett új Mt még fiatal törvény, a jogalkotás nem állt meg. Az elmúlt évek tapasztalatai, problémái nyomán módosítani kell a szabályozást- jegyezte meg Jáczku Tamás.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: az új Mt rendkívül kritikus pontja a munkavállalók egyéni jogainak szabályozása, de a kollektív jogokban is jelentős korlátozásokat tartalmaz.

A Liga Szakszervezetek augusztusban, az új munka törvénykönyvének társadalmi hatásait vizsgáló kutatási projekt zárását követően azt mondta, hogy az új szabályozás több terület dolgozóit is hátrányosan érintette, és nem segítette elő a munkaerőpiac rugalmasságát.