Újabb marhákban mutatták ki a kéknyelvet

Vágólapra másolva!
A laboratóriumi vizsgálatok Baranya, Somogy és Tolna megyében is újabb szarvasmarha-állományokban mutatták ki a kéknyelv betegséget, ezért a hatóság módosította a megfigyelési és védőkörzetet. 
Vágólapra másolva!

A Nébih közleménye szerint a Tolna megyei Szedresen, Kisszékelyen, Kaposszekcsőn, a Somogy megyei Kutason, valamint a Baranya megyei Liptódon is megállapították a kéknyelv betegség kitörését, ezért tovább nőttek a korlátozás alá vont területek. A kitörést most is a vírus 4-es szerotípusa okozta.

A régi tilalmak is életben maradnak

A 2015. szeptember 10-én elrendelt intézkedések változatlanul érvényesek, azokat az új kitörés körüli 20 kilométeres körben elhelyezkedő, fogékony állatokat tartó telepek esetében is alkalmazni kell - hívja fel a figyelmet a hivatal.

Az állategészségügyi hatóság a kitörések körüli 20 kilométeres sugarú körben lévő gazdaságokban található valamennyi fogékony állatnál elvégzi a rovarirtó szeres kezelést és a védőoltásban még nem részesült egyedek vakcinázását. Az ezeken kívül eső területeken a vakcinázás önkéntes alapon kérhető az állományokat ellátó állatorvostól, alapvetően az állattartó költségére, aki állami támogatást is igénybe vehet - közölte a Nébih.