Már jelentkeznek a VW-botrány tovagyűrűző hatásai

Volkswagen, VW, szén-dioxid-kibocsátás, emisszió, károsanyag kibocsátás
Frankfurt, 2015. szeptember 22. A szén-dioxid-kibocsátás adata olvaható egy dízelmotoros Volkswagen Passat oldalán a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon 2015. szeptember 22-én. A német Volkswagen csoport amerikai részlege bocsánatot kért amiatt, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű VW járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. (MTI/ (AP Photo/Michael Probst)
Vágólapra másolva!
A Volkswagen emissziós hamisítási botrányának a hatása már a fémpiacokat is elérte, a platina ára hat és fél éves mélypontra esett szerdán napközben Londonban.
Vágólapra másolva!

A Volkswagen dízelmotorjaival kapcsolatos botrány nem csak az autógyártók között okozott jelentős hullámokat, annak tovagyűrűző hatásai már a nyersanyagpiacokon is megjelentek. A platina a keddi kereskedés során közel 4 százalékkal került lejjebb, hétfő óta pedig összesen 6 százalékkal morzsolódott le az árfolyam. A szerdai kereskedés során a platina unciánkénti (1 uncia=31,1 gramm) árát 930-935 dollár közötti áron jegyzik, ami 2009 januárja óta a legalacsonyabb szint.

A platina árfolyam-alakulása az év eleje óta Forrás: Investing.com

Az esés mögött az a befektetői félelem húzódik meg, hogy a Volkswagennél kitört csalási botrány miatt csökkenhet a dízelmotoros gépjárművek iránti globális kereslet.

A platinát pedig egyebek között az autók motorjának katalizátorában használják (egy-egy katalizátorban 1-4 gramm platina található). Piaci elemzők véleménye szerint, ha lesz is ilyen visszaesés, az sokkal inkább Európában éreztetheti majd hatását, hisz az öreg kontinensen sokkal jobban elterjedtek a dízelmotorral hajtott gépjárművek. Az Egyesült Államokban ilyen hatásokkal kevésbé kell kalkulálni, hisz az amerikai fogyasztók között mind a mai napig kis népszerűségnek örvend a dízelmotor.

Így alakul a platinapiac

A világ platinatartalékainak négyötödét Dél-Afrika birtokolja. A platina ára az elmúlt négy évben csaknem harmadával esett. Tavaly mintegy 7,1 millió uncia volt a platina globális kínálata, csaknem 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, ami elsősorban a legjelentősebb termelő országban, Dél-Afrikában lezajlott sztrájkokra vezethető vissza. 2013-ban platinából még 7,84 millió uncia volt a globális kitermelés.

Tekintettel arra, hogy a nemesfémből a kínálatot a 8 millió unciás összkereslet közel 900 ezer unciával haladta meg tavaly, ennek kielégítéséhez hozzá kellett nyúlni a globális tartalékokhoz, amelyek állománya így 3,5 millióról 2,6 millió unciára apadt.

Tavaly az autókatalizátorok kereslete 5 százalékkal nőtt, főként az európai autógyártók jóvoltából. A 2014 szeptemberében hatályba lépett Euro VI károsanyag-kibocsátási normának való megfelelés miatt mind a katalizátorelőállítók, mind az autógyártók növelték platinavásárlásaikat, hogy csökkentsék a nitrogén-oxidok arányát a kipufogógázban.

A platina iránti tavalyi ékszerkereslet 4 százalékkal haladta meg a 2013. évit, alapvetően a platina ékszerek globális keresletének kétharmadát adó Kína 2 százalékkal nagyobb vásárlásainak köszönhetően.