Talált pénz, a NAV végzi a papírmunkát

2015.09.25. 14:50

A magyar cégek ritkán igénylik vissza a másik EU-országban tartózkodással kapcsolatos számlák áfáját. Főleg az tartja vissza őket, hogy drágának és bonyolultnak tartják a folyamatot, pedig elektronikusan benyújtott kérelemmel díjmentesen igényelhetik vissza ezt az áfát.

Rengeteg cég szembesül azzal, hogy a külföldre utazó vagy az átmenetileg ott dolgozó munkatárs üzemanyag, lakhatási, szállodai-, vendéglátási-, autóbérlési- vagy konferencia számlája az adott ország áfáját tartalmazza. Bár a gyakorlat helyességét számlánként külön-külön kell megvizsgálni, az EU áfa-direktíva alapján a vendéglátás teljesítési helye az, ahol azt a szolgáltatást ténylegesen nyújtják: szállás esetén ahol az ingatlan van, gépkocsi rövid távú bérlése esetén pedig ahol azt ténylegesen a bérlő birtokába adják. Ezekben az esetekben szinte biztosan helyes az adott ország áfájának felszámítása - mutat rá a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló, a Baker Tilly Hungária.

A magyar cégek ritkán igénylik vissza a külföldi áfátForrás: Origo

Drágának hiszik, pedig díjmentes

„A hazai cégek gyakran a számla bruttó összegét könyvelik költségként, és nem foglalkoznak annak áfatartalmával. Egyrészt, mert nem tudják, hogy ez bizonyos feltételekkel visszaigényelhető, másrészt túl bonyolultnak, drágának vélik a folyamatot. Pedig a belföldön letelepedett adóalany díjmentesen, a magyar adóhatósághoz, elektronikusan benyújtott kérelmében igényelheti vissza ezt az áfát,a többit a NAV és a külföldi adóhatóság elintézi. Azaz a NAV megkeresi a külföldi adóhatóságot, továbbítja az igénylést, a külföldi adóhatóság azt megvizsgálja, esetleg új információt kér, és végül a visszajáró pénzt kiutalja a magyar cégnek” – magyarázza Bagi Márta, a Baker Tilly Hungária partnere.

A 2014-es számlákra már csak öt nap van

A 2014.évi számlák esetén legkésőbb 2015.szeptember 30-ig lehet ezt a kérelmet benyújtani. A nyomtatványt országonként kell kitölteni, az adott országból származó számlák alapján. A szeptember 30-i határidő jogvesztő határidő, ezt követően visszaigénylésre nincs lehetőség.

A visszatérítés az Európai Unió országaiból lehetséges, éves kérelem esetén a minimum összeg 50 euró, vagy annak megfelelő összeg. Lehetőség van évközben, negyedéves kérelmek benyújtására is, ha a visszatérítendő összeg eléri a 400 eurót. Ez azt jelenti, hogy akár már a 2015-ös első három negyedéves számláit is érdemes meg vizsgálni, és a feltételek fennállása esetén visszakérni az áfát.

Meghatalmazott is eljárhat?

A tagállamok többségénél meghatalmazott is eljárhat, tehát a belföldi cég megbízhat egy tanácsadó céget, hogy eljárjon helyette. Ebben az esetben a meghatalmazott nyújtja be a kérelmet a szükséges nyilatkozatokkal, mellékletekkel, válaszol a kinti adóhatóság esetleges további kérdéseire. Az adott ország szabályai alapján előfordulhat, hogy bizonyos összeg felett a számlákat csatolni kell a beadványhoz, illetve a visszaigénylésnél is az adott ország szabályai érvényesítendők; ezek azonosak az adott országban letelepedett cégekre vonatkozó áfa-szabályokkal.