Túlmutat Wolfsburgon a Volkswagen-botrány

VW, Volkswagen, károsanyag kibocsátás
A view of a car exhaust of a VW Tiguan TDI car model in Kaufbeuren, Germany, 21 September 2015. Volkswagen's shares plunged on 21 September 2015 after US environmental protection authorities threatened to impose fines of up to 18 billion dollars on the carmaker, following its admission of systematically cheating US air pollution tests. A spokesperson of VW confirmed on Monday, 21 September, that VW has suspended the sale of diesel powered cars with four-cylinder engines of car models VW and Audi in the US for the time being, due to the recent scandal involving manipulated data of emission tests. Photo: Karl-Josef Hildenbrand /dpa
Vágólapra másolva!
Nagyot robbant a német dízelmotor: kiderült, hogy a Volkswagen becsapta a világot környezetbarátnak hitt modelljeivel, ráadásul szándékosan csaltak a különböző teszteken. A cég részvényei nagyot estek, és a vezérigazgató sem maradhatott a posztján. Már nemcsak a konszern tagjai érintettek, más márkákat is utolért a botrány. Mindeközben két évtizeden belül a magyar munkás lehet a legolcsóbb európai munkaerő, aki ráadásul sokkal több adót- és járulékot fizet, mint korábban. Viszont decembertől új húszezressel fizethet, és infláció sincs. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Eurómilliárdokba kerülhet a Volkswagennek, hogy becsapta a vevőit, akiknek legalább amiatt nem kell aggódniuk, hogy az érintett gépjárművek vezetés szempontjából biztonságosak – mert azzal továbbra sincs baj. Viszont hétfőn elismerte a wolfsburgi cég, hogy

olyan szoftvert telepített a dízeljárműveibe, amellyel kijátszhatóak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.

A konszern csalása nem új keletű, hiszen már néhány 2009-es modellje is érintett:

  • VW Jetta (2009–2014),
  • VW Beetle (2009–2014),
  • VW Golf (2009–2014),
  • VW Passat (2014–2015),
  • Audi A3 (2009–2015).

A Volkswagen-botrány sírba viheti a dízelt is, hiszen egyre több országban és egyre több gyártó dízeles autóit vizsgálják, miután Amerikában kiderült a turpisság. Az Auto Bild cikke szerint például a BMW X3-as autómodelljei is több káros anyagot bocsátanak ki valós körülmények között, mint a próbatesztek során, bár ezt a gyártó vitatja.

A dízeljeivel alaposan lesre futott a VW Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A VW kedden azzal próbált tüzet oltani, hogy közleménye szerint az európai piacon eladott, EU-6 dízelmotorral felszerelt új gépkocsik mindenben megfelelnek az előírásoknak, és a beépített szoftver semmilyen adatot sem befolyásol. Ugyanakkor azt is írták, hogy „diszkrepanciák” lehetnek az EA 189 típusú motorral üzemelő járművekkel. Ez annyit tesz, hogy

a konszern által világszerte eladott 11 millió autónál nem feltétlenül stimmelnek az adatok.

Az első vezéráldozata Martin Winterkorn volt a botránynak, aki megdöbbent a történteken, de vállalja a felelősséget, és le is mondott vezérigazgatói posztjáról.

A VW-vezér már távozott is a posztjáról Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jochen Lübke

A Fitch Ratings a VW jó hírének kockáztatása miatt rontott is a német autóipari óriás adósbesorolásának kilátásain.

Szakértők szerint ha a német céget nemcsak Amerikában bírságolják meg, hanem más régiókban is megpróbálják majd büntetni, és az értékesítés is jelentősen csökken, akkor van arra esély, hogy széthullik a VW.

Az amerikai bírság összege elérheti a 18 milliárd dollárt (15,9 milliárd euró, 4930 milliárd forint) is.

Londoni elemzők szerint ugyanakkor olcsón megússza a botrányt Németország, és a német gazdaságban sem lesz nagyobb visszaesés.

Az Origo nem reprezentatív szavazásából egyébként kiderült, hogy mindössze minden ötödik olvasónk nem vásárolna most dízelautót – a többi válaszadó minimum megfontolná a vételt.

A magyarok lehetnek a legolcsóbbak Európában

Hatalmasat ugrott az elmúlt egy évben a román és a bolgár munkaerőköltség – ez természetes folyamat, amikor egy ország gazdasága fejlődik. A tempó viszont olyan, hogy Románia és Bulgária lehagyja Magyarországot, így két évtizeden belül a magyar munkás lehet az Európai Unió legolcsóbb munkaereje.

Nettó bérek egyes európai országokban (2014) a * jelölt országok adatai 2013-ra vonatkoznak Forrás: Origo

2014-ben az átlagos magyar munkás a nettó 6385 eurójával évente az unió negyedik legkevesebbet kereső dolgozója volt.

Rejtőzködnek a menekültek támogatói

A világ és Európa számos nagyvállalata ajánlott segítséget az utóbbi időben a menekülteknek és az őket támogató segélyszervezeteknek. A cégek jellemzően azt ajánlják fel, amijük van: például pénzt, takarót, vagy éppen teherautót. A magyar cégek viszont nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy támogatják-e a menekülteket, mert a kérdés túlságosan átpolitizált.

Új áruházlánc terjeszkedik Magyarországon

Hamarosan megnyílik az első olyan Mömax áruház, ami egy korábbi Baumax helyére települ. A legnagyobb eladótérrel rendelkező üzlet a III. kerületben még az év vége előtt kinyithat.

Az autópályák az országhatárig fognak érni

Ezermilliárd forintot szán a kormány közlekedésfejlesztésre 2020-ig, jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A cél, hogy minden autópálya elérje az országhatárt.

Az évtized végéig 515 kilométernyi gyorsforgalmi út épülhet,

közútfejlesztésre pedig 460 milliárd forintot fordíthatnak.

Megszavazták az autóhitelek forintosítását

Az Országgyűlés döntött a devizában felvett autóhitelek forintosításáról: a képviselők 115 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 61 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatát. A Világgazdaság cikke szerint ugyanakkor

az autóhitelesek fele-harmada számolhat a törlesztőrészletek megugrásával decembertől,

amikortól annuitásossá alakítják át a forintosítás után a kölcsönét. Eleinte maximum 25 százalékkal emelkedhet a részlet, cserébe viszont rövidebb lesz a futamidő.

Decemberben jön a forintosítás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője szerint nincs teendőjük azoknak az autóhiteles ügyfeleknek, akik elfogadják devizahitelük forintosítását.

Sokkal több adót fizetünk

A legfontosabb adó- és járulékfajtákból 650 milliárd forinttal több érkezett be 2014-ben, mint az azt megelőző évben, ami nemzetgazdasági léptékkel mérve is jelentős növekedés, mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Kiszámolható a leendő nyugdíj

Online nyugdíjkalkulátorral rukkolt elő az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, amely egy 12 oldalas használati útmutatót is mellékelt a kalkulátorhoz.

A nyugdíjbiztosító arra azért felhívja a figyelmet, „hogy a kapott eredmény (nyugdíjösszeg) semmilyen hivatkozási alapot nem jelenthet a jövőbeni nyugdíj megállapításával kapcsolatban”.

Bajba került Lagzi Lajcsi

Galambos Lajost, vagy ahogy mindenki ismeri, Lagzi Lajcsit kedden egy áramlopással kapcsolatos vesztegetési ügy miatt vitték el a rendőrök. Ügyvédje azt állítja, ártatlan, csupán egy személyes konfliktus miatt fajultak el az események. Csütörtökön vezetőszáron kísérték a Budaörsi Járásbíróságra, ahol

két óra tárgyalás után elrendelték az előzetes letartóztatását.

Lagzi Lajcsit pénteken már vissza is szállították Székesfehérvárra, ahol a trombitás nem abba a cellába kerül, ahol korábban őrizték. A showman és ügyvédje megfellebbezték a bíróság 30 napos előzetes fogva tartásról szóló ítéletét – erről két héten belül születhet döntés.

Vezetőszáron Lagzi Lajcsi Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az áramlopás egyébként többnyire egy gazdaságilag jól meghatározható réteget érint a szakértő szerint: a legtöbbször ott fordul elő, ahol a villanyt vállalkozási céllal használják.

Lefújták az árak emelkedését 2015-re

A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi Inflációs jelentésében tartósan alacsony inflációs környezettel számol, a jegybanki szakértők szerint a fogyasztóiár-index a korábban feltételezettnél mintegy fél évvel később, csak 2017 második felében közelítheti meg a 3 százalékos középtávú inflációs célt.

Az inflációs jelentés szerint a gazdasági növekedésben egyre markánsabb szerephez jut a belföldi kereslet élénkülése. Az alacsony infláció, illetve jövőre az szja kulcsának csökkentése növeli a háztartások rendelkezésére álló jövedelmét.

Mindenhol ellenőriztek a fogyasztóvédők

Szállodákban, strandokon, turisztikai és wellnessközpontokban, vendéglőkben és taxikban néztek körül a fogyasztóvédelmi ellenőrök a nyáron. Problémák voltak ugyan, de a tavalyi adatokhoz képest például

a vendéglátóipari egységeknél 31 százalékkal csökkent a kifogások száma.

A helyettes államtitkár külön köszönetet mondott azoknak vállalakozásoknak, akik korrekt módon járnak el, és betartják a fogyasztóvédelmi szabályokat.

Az Elios megérzi a kormányfő vejének elvesztését

Két hét alatt nagyot fordult a világ az Eliosszal: Tiborcz István egykori cége előbb visszalépett egy már megnyert közbeszerzéstől egy nemzetközi projekt miatt, azonban augusztus elején mégis elvállaltak egy hasonló munkát – igaz, bő 120 millió forinttal többért. Orbán Viktor vejének hiányát így is megérzi az Elios, hiszen szembetűnően kevesebb állami megrendelést kap a cég.

Novembertől a rokonok már nem pályázhatnak

Rövidebb eljárási határidőket és új értékelési szempontokat fogalmaz meg az új közbeszerzési törvény. Az Országgyűlés 113 igen szavazattal, 64 nem ellenében fogadta el a javaslatot. Változnak az értékelési szempontok:

a továbbiakban nem a legolcsóbb ajánlatok kapják a legmagasabb pontszámot,

hanem előtérbe helyezik a munkahelyteremtést, az innovatív megoldások alkalmazását, a gazdaságfejlesztés szempontjait, minőségi alapokra helyezik a kiválasztást.

A módosítás összeférhetetlenségi kérdéseket is érint: az új szabályozás szerint egyes tisztviselők, valamint hozzátartozóik tulajdonában álló társaságok sem tehetnek ajánlatot közbeszerzésekben.

Bemutatták az új húszezrest

Új húszezrest bocsát ki a jegybank, azonban a forgalomban csak december 14-től jelenik majd meg. Addig felkészítik az ATM-eket és az automatákat az új készpénz fogadására. A régi bankjegyeket 2016 végéig lehet majd használni.

Ilyen lesz az új húszezres Forrás: MTI/Illyés Tibor

Első ránézésre biztosan mindenkinek a színe fog feltűnni: Deák Ferenc képe legalábbis szokatlan ebben a kékeszöld környezetben.