Ilyen az új húszezres, a régit még másfél évig lehet használni

2015.09.25. 10:14

Pénteken új húszezrest bocsát ki a jegybank. A forgalomban csak december 14-től jelenik meg. Addig felkészítik az ATM-eket és az automatákat a fogadására. A régi bankjegyeket 2016 végéig lehet majd használni. Első ránézésre biztos mindenkinek a színe fog feltűnni. Deák Ferencnek nem túl előnyös ez az élőhalottakra jellemző kékeszöld. 

Az új húszezres mérete nem változik, az előoldali képen továbbra is Deák Ferenc portréja látható, a színe azonban eltér az eddigiektől. Kékeszöld: 

Az új húszezresForrás: Origo

Így lett ilyen színű a húszezres

Valójában a bankjegy előoldala többszínű, az oldal széléig kifutó alapnyomattal és háromszínű képnyomattal készült, amelynek összhatása kékeszöld. 

Jelenet a Nyugat + Zombik képregénybőlForrás: Nyugat + Zombik/Facebook

Elsőként a legtöbbször hamisított tízezres cseréjét kezdte meg a jegybank 2014-ben. Ennek cseréje 2017-ben fejeződhet be teljesen, de gyorsan elterjedt a forgalomban. A húszezres a harmadik leghamisítottabb, de a második legelterjedtebb bankjegyünk a tízezres után. 

Az új kékeszöld húszezres bankjegy csak decemberben jelenik majd meg a forgalomban. December 14-től folyamatosan terjedhet el, de egy év alatt valószínűleg szinte teljesen lecserélődnek majd a bankjegyek, mert a régi húszast 2017-ben már nem lehet használni. 

A párnacihában felejtett húszasokat azonban még ez után három évig beváltják a postákon és a bankfiókokban. Az MNB pedig 20 évig vállalja majd, hogy a régi bankjegyet újra váltja. 

Jobban észre lehet venni, ha hamis

Az MNB sajtóeseményén elmondták, hogy az új húszezresen sokkal több kitapintható elem van. Ezért könnyebben fel lehet ismerni a hamisítványokat, akár eszközök nélkül is. Új hologramot és több mozgatással és "átnézéssel" azonosítható elemet is tettek az új húszezresre.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

UV fényekben már több színben látszanak a biztonsági elemek. A bankjegy sétáló párja például egyszerre zöld és sárga is. A sajtótájékoztató után ezt is és az összes más új elemet is megnézheti az MNB honlapján. Következőnek a kétezres, majd az ötezres újulhat meg, pontos időpont azonban ezek bevezetésére nincs.