Jól ment a vállalkozóknak a szomszédban

Vágólapra másolva!
Petr Keller, a prágai PPF pénzügyi-befektetői csoport többségi tulajdonosa továbbra is a leggazdagabb cseh vállalkozó. A leggazdagabbaknak kisebb, a mögöttük kullogóknak nagyobb lett a vagyona az elmúlt évben.
Vágólapra másolva!

Az Euro című cseh gazdasági hetilap összeállítása szerint a 100 leggazdagabb cseh és szlovák vállalkozó vagyona összesen mintegy 918 milliárd korona (10 608 milliárd forint), 66 milliárddal, azaz nyolc százalékkal több, mint egy éve.

Elszegényedett dobogósok

A leggazdagabb cseh vállalkozó, a 45 éves Petr Keller vagyonát a leggazdagabb csehek listáját összeállító szakértők 123-150 milliárd (1421-1733 milliárd forint) koronára becsülik, ami 5,9 százalékkal kevesebb, mint vagyonának tavalyi becsült értéke.

A második leggazdagabb cseh vállalkozó továbbra is Andrej Babis, a szlovák származású cseh kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter. Babis egyszemélyes tulajdonosa a több mint 30 ezer embernek munkát adó Agrofert élelmiszeripari és vegyipari holdingnak, és vagyonát 95-110 milliárd koronára becsülik. A milliárdos politikus az utóbbi évben szintén "elszegényedett", jelenlegi vagyona 16,3 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

A harmadik helyen Pavel Tykac, a pénzügyekkel és befektetésekkel foglalkozó vállalkozó áll 30,6-35,8 milliárd koronára becsült vagyonával. Ez 2,4 százalékkal kevesebb, mint egy éve.

Jól hozott az ingatlan és az egészségügy

A negyedik és az ötödik helyen álló Radovan Vítek és Tomás Chrenek növelte vagyonát az elmúlt egy évben.

Az elsősorban ingatlanügyekkel foglalkozó Vítek vagyonát 27-34,5 milliárdra becsülik, ami 36,7 százalékos növekedés.

Az iparban és az egészségügyben tevékenykedő, szlovák származású Chrenek 92,1 százalékkal növelte vagyonát, amely jelenleg 17,8-23,5 milliárdot tesz ki. "Kellner az utóbbi időben több vállalkozást indított Oroszországban és a fejlődő országokban. Vagyonának csökkenése alapvetően az oroszországi helyzet következménye" - olvasható cseh gazdasági hetilap rendkívüli kiadásában.