Zöldíti befektetéseit Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio, A Wall Street farkasa
Vágólapra másolva!
A filmszínész is azon befektetők közé tartozik, akik mintegy 17 ezer milliárd font értékben vonják ki tőkéjüket a fosszilis energiahordozók piacáról, illetve az olyan befektetéseikből, ami ezen tevékenységekhez kapcsolódik.
Vágólapra másolva!

A filmszínész mellett több mint 400 intézményi és 2000 magánbefektető tett ígéretet arra, hogy a fosszilis energiahordozók helyett megújuló energiába és tiszta technológiákba fektet - írja közleményében a WWF.

Egyre többen mozdulnak meg

Az elemzés szerint a mozgalom támogatottsága ötvenszeresére nőtt az elmúlt egy évben, és a lépés mellett kormányok, nyugdíjalapok, jótékonysági intézmények, egyházi szervezetek, városi önkormányzatok és egyetemek is kiálltak. Jól jellemzi a folyamatot, hogy már több mint 2600 milliárd dollárt tesz ki az átcsoportosított tőke.

A bejelentést a New York-ban zajló Klíma Héten tették, amely lehetőséget ad arra, hogy a decemberi Párizsi Klímacsúcs előtt találkozzanak a kormányzati képviselők, szakemberek és befektetők, hogy megállapodjanak az éghajlatváltozás elleni globális küzdelem kereteiről.

Az elmúlt egy évben több mint 2600 milliárd dollárt tesz ki az átcsoportosított tőke. Forrás: Getty Images

Cselekedésre buzdít

- mondta a környezetvédelem iránt elkötelezett DiCaprio. "Ezért muszáj átállnunk a tiszta energián alapuló gazdaságra, hogy függetlenítsük magunkat a fosszilis energiahordozóktól, melyek a fő okozói ennek a világméretű problémának" - fűzte hozzá döntéséhez a filmszínész.

"Most van itt az ideje tőkebefektetéseink átcsoportosításának, hogy ezzel a világ vezetőinek tudomására hozzuk, hogy mi, magánemberek és intézmények cselekedeteinkkel és döntéseinkkel kiállunk az éghajlatváltozás hatásainak megfékezése mellett és elvárjuk, hogy ők is vegyenek részt a folyamatban idén decemberben a Párizsi Klímacsúcson" - emelte fel a szavát a hollywoodi sztár.

Leonardo DiCaprio komolyan veszi az éghajlatváltozás elleni küzdelmet Forrás: AFP/Angela Weiss

Olajipari szereplők kínlódása

Az olajkitermelés visszafogását nemcsak a környezetvédelemért elkötelezett emberek, de iparági szereplők is sürgetik. A túlkínálat miatt az olajárfolyam több mint egy éve mélyrepülésben van, ami a piac számos szereplőjét szorongatja.

A világ legnagyobb olajipari cégei eddig összesen 200 milliárd dollárt tartottak vissza, amit a tervek szerint új projektekre fordítottak volna.

A közel 56 ezer milliárd forintnyi költségcsökkentésnek egyik határozott célja, hogy megvédjék a részvényesek számára kifizetendő osztalék nagyságát.

Az olajkitermelés visszafogását iparági szereplők is sürgetik. Forrás: Investing.com

Makacs verseny

Az olajkitermelést nemhogy visszafognák a legnagyobb kitermelők, a verseny egyre inkább élesedik.

Oroszország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok ölre mennek a piaci részesedésért. Különösen Kína és India kegyeire hajtanak, akik a legnagyobb nyersanyagfelvevők között vannak a világon.