7 milliárd forint értékű, rózsaszín gyémántot árvereznek el

2015.09.25. 11:54

Igen ritka, nagy méretű, rózsaszín gyémántot árvereznek el Genfben november 10-én, becsült értéke 23-28 millió dollár, 6,5-7,9 milliárd forint - jelentette be a Christie's aukciósház.

Az In the Pink nevű, 16,08 karátos, élénk rózsaszín drágakő a legnagyobb a valaha elárverezett, párna alakú gyémántok közül - áll a Christie's csütörtöki közleményében.

A rózsaszín gyémántokat színük szerint öt osztályba sorolják, az élénk rózsaszín a skála legfelső fokán helyezkedik el, ez az árnyalat a színes gyémántok legkeresettebbje a gyűjtők körében - hivatkozott az aukciósház honlapja az amerikai drágakőtudományi intézet (GIA) szakvéleményére.

Az árverésen kínált In The Pink gyémántForrás: christies.com

Csak három hasonlót árvereztek el

A legtöbb rózsaszín gyémántban egy-egy másodlagos szín is megjelenik - lila, narancs, barna vagy szürke -, ám az In the Pinkben nyoma sincs egyetlen más árnyalatnak, ez teszi kivételesen ritka darabbá. A árverések történetének majdnem 250 éve alatt csak három tiszta, élénk rózsaszín, tíznél magasabb karátú gyémántot kínáltak eladásra.

"Egyre nehezebb ilyen óriási, ritka árnyalatú drágakövet találni, az In the Pink olyan időszakban kerül a piacra, amikor a különleges ékkövek eladási ára a szépművészeti mesterművekét tükrözi. A gyűjtők bölcs befektetésként tekintenek az ékszerekre, melyek nemcsak gyönyörűek, de értékük viszonylag rövid idő alatt is jelentősen emelkedhet" - mondta Rahul Kadakia, a Christie's International ékszerosztályának vezetője.

Platinumgyűrűn, kis gyémántokkal

A történelem leghíresebb ékszerei között több rózsaszín gyémánt is található: az indiai koronaékszerek között ragyog a Darja-i-Nur, a Hortensia korábban a francia koronaékszerek közé tartozott, ma a Louvre-ban csodálhatják meg a látogatók, a Williamson a brit uralkodó ékszereinek egyike.

A most eladásra kínált In the Pink egy gyűrűt ékesít, kis fehér gyémántok kettős sora veszi körül. Az ékszer platinumkarikáját szintén fehér gyémánttal rakták körbe.