Enyhén csökkent a befektetések száma

nk20150925
Nem ijedt meg az ősztől és virágzik a homoki kikerics (Colchicum arenarium) Bugacpusztaháza határában
Vágólapra másolva!
Április és június között 17 kockázatitőke-befektetést zárt le összesen 10 magyarországi kockázatitőke-alap. Ez kicsit  elmarad az előző negyedévben zárult 26 tranzakciótól. Az ügyletek 73 százalékát három alap valósította meg.  A befektetések összértéke 2,6 milliárd forint, ez azonban 43 százalékkal kevesebb az első negyedév értékénél. Az átlagos tranzakció értéke 150 millió forint.
Vágólapra másolva!

Molnár András, a HVCA elnökségi tagja, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a visszaesés ellenére a második félévben növekedésre számítanak. „A magyar kockázati tőke piacot idén is a Jeremie-alapok dominálják, amelyeknek kihelyezési időszaka év végén lejár, várható meghosszabbítása még bizonytalan – mondta a vezérigazgató. – Így a befektetési időszak hajrájában a nagy növekedési potenciállal bíró vállalkozások várhatóan egyre több elsőkörös és follow-on befektetéshez jutnak.”

Nagyobb léptékben növekedésre számíthatunk Forrás: MTI/Bugány János

A befektetések 73 százaléka áramlott új befektetési célpontokhoz, szemben az előző negyedévben tapasztalt 83 százalékos aránnyal. A tőke 27 százaléka újabb tőkeinjekció volt korábban már támogatott vállalkozásoknak. A források 57 százaléka startupfázisban, 43 százalékban magvető vagy későbbi életciklusban álló cégekbe áramlott.

Forrás: HVCA

A kihelyezett kockázati tőke 49 százaléka az élettudományok területére érkezett – 2013 ősze óta folyamatosan szerepel a három legjobban teljesítő ágazat között –, az üzleti és ipari termékekbe 17, az üzleti és ipari szolgáltatásokba pedig a források 15 százaléka. Volumenét tekintve mindhárom szektor 300 millió forint fölötti értékű kockázati tőkét volt képes mozgósítani. A negyedév során hat exitre is sor került, ezeket három kockázatitőke-alap bonyolította. Úgy tűnik, hogy bár a befektetések területén kisebb volt az aktivitás, a kiszállások területén több ügyletet zártak a hazai pénzügyi befektetők: az idei évben eddig nyolc exitre került sor, ami darabszámát tekintve megegyezik a 2014 során összesen megvalósult kiszállással.