Nagyot tarol idén a készpénz

dollár USD pénz befektetés
A woman looks at a piece of art entitled "Dollar Sign, 1981," an acrylic and silkscreen ink on canvas by US artist Andy Warhol, valued at 4-6 million British pounds (6-9 million US dollars, 5.4-8.2 million Euros) at Sotheby's auction house in London on June 8, 2015. Sotheby's are to offer a museum-quality private collection of 21 works by several artists inspired by the US dollar motif. AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
A készpénz eddig bomba évet tudhat magáénak. A részvény- és a kötvénypiaccal szemben egyaránt felülteljesítő lehet, amire 1990 óta nem volt példa. Mindennek hátterében a csúcsra érő likviditás és a Fed-kamatemelés miatti félelem áll.
Vágólapra másolva!

Év elejétől nézve a globális részvénypiacok 6 százalékkal, míg az állampapír-piacok 2,9 százalékkal kerültek lejjebb – írja a MarketWatch a Bank of America Merrill Lynch befektetési ház elemzése alapján. Ezzel párhuzamosan a dollár 6 százalékot tudott erősödni, a nyersanyagok azonban 17 százalékot zuhantak, míg a készpénz stagnált.

Ha így megy tovább, 25 éve óta ez lehet az első olyan év, amikor dollárt pusztán készpénzben tartani többet hoz a konyhára, mint a részvény- vagy kötvénybefektetés.

Mindez azt jelentheti, hogy az elmúlt években csúcsra lett pörgötve a fejlett jegybankok által szabadjára engedett elképesztő mértékű likviditás, ezáltal pedig az elérhető hozamokban is vélhetően láthattuk a csúcsokat.

A pénzbőség csúcsa

A sztori mögött egyszerűen az áll, hogy míg az Európai Központi Bank és a Bank of Japan továbbra is nyomja a pénzt a mennyiségi lazítási programokon (QE) keresztül, addig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már jó ideje készül a szigorításra, ráadásul tavaly befejezte az eszközvásárlási programját is. Szokás szerint Amerika előbbre tart a monetáris politikában, továbbra is a Fed diktálja a tempót, bár néha úgy tűnik, hogy a piac szépen – a maga által kreált – csapdába terelgeti a Janet Yellen vezette jegybankot.

Idén eddig jól teljesít a készpénz típusú 'befektetés' Forrás: AFP/Adek Berry

Mivel a pénznyomda kifutott,

a Fed pedig arra készül, hogy 9 év után először kamatot emeljen, ez már a piaci szereplőket is arra ösztönözi, hogy beárazzák a változó monetáris politika hatásait.

Persze nem maga a kamatemelési ciklus beindulása fogja derékba törni a 6 éve látható tőzsdei emelkedést, mint ahogy a 2000-es évek közepén a szigorodó monetáris politika mellett is tudtak emelkedni a börzék. Ráadásul a piac most nem vár ilyen tartós és akkora mértékű kamatemelési ciklust, mint amilyen 10-12 évvel ezelőtt volt.

Megtakarítási szempontból pedig az sem újdonság, hogy a nulla közeli infláció és hozamkörnyezet már jó ideje afelé tereli a befektetőket, illetve a lakosságot is, hogy inkább a készpénz és értékpapír típusú, vagy akár reáljavakba történő befektetéseket preferálják például a bankbetétek helyett.

Még nem jön a káosz

A jelentésből az is kiderül, hogy még nincs ok a pánikra. Jóllehet az elmúlt hetekben nagyobb korrekciót lehetett látni a tőzsdéken a növekvő kockázatok miatt (és jóval kevesebb bizakodó elemzést látni) a bank szakértői úgy látják, hogy vannak optimizmusra okot adó jelek is.

Például a hitel- és kötvénypiacok sem csinálnak semmi „őrültséget”, ami egyértelműen jót jelent. Ha a kvantitatív lazítási politikák változása miatt tényleg pánik alakulna ki, akkor eső részvényárfolyamokat és emelkedő kötvényhozamokat láthatnánk. De jelenleg mind a lakás-, mind a munkaerőpiacon a stabilizálódást jeleit lehet látni, egyelőre sehol nem látni negatív fordulatot.

Az S&P500 index árfolyamalakulása év eleje óta Forrás: Investing.com

Nyugalom és kockázat

A dokumentum arra is igyekszik választ adni, hogy a jelenlegi globális helyzetben mi kellene ahhoz, hogy újra emelkedjen a kockázati étvágy. Nézzük, hogy mi került fel a figyelőlistára!

  • Habár a részvénypiaci stratégák 2 200 pontról 2 100 pontra csökkentették az S&P 500 indexre vonatkozó év végi célárat, mégis azt mondják, hogy az 1 850 pontnál található támasz zóna lehet a meghatározó mérföldkő a piacok jövőjét illetően.
  • Emellett kiemelten fontos lenne, hogy az olaj árfolyama elkerülje az újabb mélypontokat.
  • A feltörekvő piaci kamatemelések és beinduló reformok szintén pozitív fejlemények lehetnének, amely még az ottani valutákat is erősíthetné.
  • Hasonlóan fontos momentum lenne a kínai export újbóli bővülése, amivel elkerülhetővé válna a jüan további leértékelése is.
  • És még egy dolgot fel lehet írni a figyelőlistára: szükség van az amerikai gazdaság jó teljesítményére, a bővülő belső keresletre, mivel ezek mind kedvező hatással lehetnének a kockázatos eszközök árfolyamára.
  • Mégis a legfontosabb tényező a befektetői bizalom stabilitása, illetve az abbéli hit, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt árfolyamesés csak átmeneti korrekció, amire már régóta szüksége volt a piacnak. Amennyiben ugyanis elterjed a rettegés a nagy medvepiactól, úgy komoly bajok jöhetnek.