Nyomoznak a VW vezérigazgatója ellen

Vágólapra másolva!
Martin Winterkorn tudhatott a környezetvédelmi csalásokról, ezért nyomozást rendelt el ellene a német ügyészség. Eközben a részvényesek kártérítésért perlik a Volkswagent.
Vágólapra másolva!

Nyomozást rendelt el a német ügyészség a Volkswagen volt vezérigazgatója, Martin Winterkorn ellen - tudta meg a The Guardian. A cégvezetőt csalással gyanúsítják, mivel vezetése alatt csaltak az amerikai károsanyag-kibocsátási teszteken, hogy a cég dízelautói számára megszerezzék a környezetvédelmi engedélyeket.

Winterkorn a botrány után lemondott, utódja a Porsche vezetője, Matthias Müller lett. Később a Volkswagennél további, magas rangú alkalmazottat is bizonytalan időre felfüggesztettek. A Volkswagen nem árulta el a nevüket, csupán annyit, hogy addig lesznek felfüggesztve amíg a csalásokkal kapcsolatos ügyet teljesen ki nem vizsgálják.

Az Audi is érintett

A VW-botrányt a környezetbarát közlekedést pártoló ICCT robbantotta ki. Mint kiderítették, a német cég egy szoftver segítségével manipulálta a dízelüzemű gépkocsik emissziós adatait, hogy azok környezetbarát minősítést –

ezzel állami támogatásokhoz és adókedvezményekhez juthatott, mint „zöld autókat” forgalmazó cég.

A Volkswagen világszerte mintegy 11 millió olyan autót adott el, amelynek emissziós adatait meghamisították, ebből 480 ezret az Egyesült Államokban. A csalások nemcsak a VW dízelautókat érintették, A Volkswagennel azonos tulajdonosú Audi szintén 2,1 millió olyan autót adott el, amelyek emissziós adatait szoftverrel manipulálták – a botrány miatt sok helyen megszüntették az említett modellek eladását.

A részvényesek is perelnek

A Martin Winterkorn elleni eljárás nem a Volkswagen egyetlen bírósági ügye lesz: a Volkswagen-részvényesek egy része pertársaságot alakított, és kártérítési per indítását tervezik, más részvényesek pedig sorra indítják az egyéni pereket. A botrányt a VW-részvények is megsínylették, csak a csalás kitudódásának napján 18 százalékkal estek, és azóta is folyamatos árfolyamcsökkenést könyvelhetnek el.