500 millió eurós hitelszerződést írt alá Baranyay László, az Európai Beruházási Bank alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Magyarország legutóbb 2015 júniusában kötött egy 500 millió euró (158 milliárd forint) összegű hitelszerződést az Európai Beruházási Bankkal (EIB) egy 1 milliárd eurós keret részeként, három uniós program megvalósításához kapcsolódva. A 2014–2020-as programozási időszakra az EIB most egy újabb, 1,5 milliárd euró összegű hitelkeretet biztosít Magyarországnak, további négy uniós program megvalósításához kapcsolódó beruházások támogatására. A hitelt ebben az esetben is több részletben, külön-külön hitelszerződések révén veheti igénybe Magyarország. Az első hitelszerződés összege 500 millió euróról szól, ezt az összeget 3 éven belül használhatja fel Magyarország az uniós projektek társfinanszírozására, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). 

Varga Mihály és Baranyay László félmilliárd euró hitel felvételéről szóló szerződést írtak aláForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Négy operatív program

Az EIB hitelkerete a 2014–2020-as programozási periódus négy operatív programja, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs (GINOP), Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP), Terület- és Településfejlesztési (TOP), valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési (EFOP) operatív program keretében megvalósuló projektek központi költségvetési kiadásainak refinanszírozását fogja biztosítani.

Erre költik majd

A tárca azt is közölte, mire megy majd a pénz: a hitelkeret felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzá fog járulni a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítéséhez, munkahelyteremtő beruházások támogatásához a szabad vállalkozási zónákban, ipari parkok fejlesztéséhez, illetve barnamezős iparterületek megújításához, mindezek mellett továbbá turisztikai szervezetek fejlesztését, illetve nemzeti turisztikai marketing- és keresletösztönző program megvalósítását teszi lehetővé. Továbbá lehetőség nyílik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésre kiemelten a városi területeken, gazdaságélénkítő és népességmegtartó településfejlesztésre. A hitelkeret elősegíti a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci integrációját, romák foglalkoztatásba ágyazott képzését, ifjúsági programok támogatását, továbbá gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztését.