Katar nevetve bukik az óriásokkal

Katar Qatar
Qatar's Oil Minister Mohammed bin Saleh Al-Sada speaks with journalists following a meeting of Gulf states' oil ministers in Doha, on September 10, 2015. AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR == QATAR OUT ==
Vágólapra másolva!
Katar állami befektetési alapkezelője (QIA) nehezen felejti majd el a hamarosan véget érő harmadik negyedévet. Az alapkezelő 12 milliárd dolláros bukást tudhat maga mögött a Volkswagen, a Glencore és az Agricultural Bank of China árfolyamzuhanásai miatt.
Vágólapra másolva!

Megérzi a Volkswagen-botrányt és a Glencore-pánikot

A durván 250 milliárd dolláros (az éves magyar GDP közel kétszerese) katari alapkezelő top 10 vállalati befektetéséből 8 veszteségeket szenvedett el az elmúlt időszakban – derül ki a Financial Times cikkéből.

A legnagyobb bukást egyértelműen a Volkswagen dízelmotor botránya miatti árfolyamesésnek köszönheti, mely mindezidáig 8,4 milliárd dolláros bukást jelentett papíron a QIA-nak.

Szintén fájó pontot jelent a nyersanyagóriás Glencore vesszőfutása is, melyről nemrég derült ki, hogy csak úgy roskadozik az adósságteher alatt, illetve egyre jobban megsínyli az évek óta tartó árupiaci lejtmenetet. A 2011-es tőzsdei bevezetés óta a Glencore részvényei több mint 80 százalékkal érnek kevesebbet. A QIA-nak 8,2 százalékos részesedése van a társaságban, így most kb. 2,7 milliárd dollár értékű veszteséget jelent az alapkezelőnek. Ehhez jön még hozzá a Hongkongban jegyzett Agricultural Bank of China a maga 650 millió dollárt kitevő veszteségével.

A katari állami befektetési alap két legnagyobb befektetése, a Volkswagen és Glencore részvények idei teljesítménye Forrás: BigCharts.com, Investor.hu

A keménység visszaüt

A katari állami alapkezelő egyébként a világ legkeményebb befektetői közé nőtte ki magát 2005-ös megalapítása óta. Anno azzal a mandátummal jött létre, hogy hosszú távú befektetésekből álló diverzifikált portfólióba fektesse az ország hatalmas kőolaj- és földgázkitermelésből származó bevételeket.

Úgy tűnik azonban, hogy a jelenlegi időszak nem kedvez a QIA-nak. A fentiek mellett több más fontos érintett vállalat is veszteséget ért el július 1. óta, például a Royal Dutch Shell (500 millió dollár), a Barclays (240 millió dollár) vagy a Siemens (310 millió dollár). A top 10-es listáról egyedül a francia építőipari vállalat, a Vinci tudott pozitív negyedévet produkálni (200 millió dollárral), míg a spanyol energiatársaság, az Iberdrola stagnált.

Nincs megállás

Amellett, hogy a QIA nem kommentálta a mostani nehéz negyedév eredményeit, jól látszik, hogy az eddigiek alapján nem kívánja visszafogni magát. A dohai székhelyű alapkezelő, amely az SWFI számításai szerint – a teljes eszközállományt tekintve – a kilencedik legnagyobb a világon, éppen nemrég fektetett be 7 milliárd dollárt az Egyesült Államokban, és a tervek szerint a következő 5 évben ötszörösére növelné ezt az értéket. A cél elsősorban az infrastruktúra, a technológiai és az ingatlanszektor – derült ki a tervet ismerő forrásokból.

A lehetőségek földje

A szándékot jól mutatja, hogy a QIA vezérigazgatója egy vasárnapi fogadáson, számos Wall Street-i nagyágyú előtt tartott beszédében kijelentette, hogy a New York-i jelenlétük a növekvő portfólió jobb menedzselését teszi lehetővé.

Nem mellékesen az amerikai kereskedelmi miniszter, Penny Pritzker üdvözölte a katari bizalom „egyértelmű jelét” az USA gazdasága iránt. Ez azért is jelentőségteljes, mert egy hónap múlva Washingtonban kerül sor az első amerikai-katari gazdasági csúcstalálkozóra.