Újabb adócsökkentésről beszélt Varga Mihály

Varga Mihály Budapest, 2015. június 23. költségvetés
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016. évi költségvetésről a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón 2015. június 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2015. június 23. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016. évi költségvetésről a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón 2015. június 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A szolgáltató szektor számos szereplőjének lesz kötelező a pénztárgép használata. A masszőrök, a pénzváltók és az italautomaták is be lehetnek kötve az adóhivatalhoz. A nemzetgazdasági miniszter újabb adócsökkentésről is beszélt, és elmondta, hogy összehívta a bankvilág szereplőit a hitelezés aktivitása miatt.
Vágólapra másolva!

A lakásépítések áfájának csökkentése is lökést adhatna a beruházásoknak, a szaktárca most a lehetséges megvalósítás részleteit vizsgálja – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A pénzváltók is kaphatnak pénztárgépet

A miniszter a Magyar Időknek arról is beszélt, hogy újabb ágazatokban lesz kötelező az online pénztárgépek használata. Az érintettek között lehetnek a szervizek, a gépjárműalkatrész-kereskedők, a pénzváltók, a masszőrök, de megvizsgáljuk annak a lehetőségét is, érdemes-e előírni, hogy diszkókban, fitneszklubokban is online kasszával állítsák ki a nyugtát, és az étel- és italautomatákat is bekötik az adóhivatalhoz. Szeretnénk elérni, hogy a hatóság pontos információkhoz jusson arról, mekkora készpénzforgalmat bonyolítanak le az országban üzemelő efféle készülékek.

A masszőrök is kaphatnak pénztárgépet Forrás: MTI/Marjai János

A tárcavezető a menekültügy gazdasági aspektusairól kifejtette, hogy először a magyar munkanélküliek helyzetét kell rendezni, a migránsok munkavállalása ez után jöhet szóba.

A tömeges bevándorlás miatt a határzár kiépítésére és az akadály megvédésére harmincmilliárd forintot fordított az állam. A költségvetés módosításáról szóló javaslat újabb hatvanmilliárdos összeget bocsát rendelkezésre.

Áfacsökkentés jöhet

Varga Mihály azt mondta, a későbbiekben a lakásépítések kapcsán is mérlegelheti a kormány a 27 százalékos forgalmi adó csökkentését. A lépés újabb lökést adhatna a beruházásoknak.

Forrás: NAV

A miniszter elmondta, hogy

megbeszélésre hívta a bankrendszer képviselőit azt javasolva: tekintsék át együtt, miként fokozható a hitelezési aktivitás.

Felidézte, hogy a bankadó jövő évi hatvanmilliárdos csökkentése egy megállapodás része. Az állam a teher enyhítését vállalta, a bankok pedig azt, hogy több hitelt adnak a gazdaságnak, mint eddig.