Kemény bírságot úszhat meg egy kis odafigyeléssel

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal a jövőben bírságenyhítő körülményként figyelembe veheti az eljárás alá vont vállalkozás megfelelési erőfeszítéseit. Tehát ha az adott ügy megoldására konkrét és érdemi lépéseket tesz, azt értékeli a versenyhivatal, és kisebb bírságot szab ki.
Vágólapra másolva!

A közelmúlt nagyvállalati eseményei ismételten rávilágítottak arra, hogy önmagában a megfelelési programok nem jelentenek garanciát a súlyos jogsértések megelőzésére. Csak akkor működik, ha azok párosulnak olyan érdemi megfelelési erőfeszítésekkel, amelyek beépülnek a vállalatok döntéshozatalába. Tehát az a cél, hogy a cégeket a jogszabályi megfelelések érdekébe érdemi erőfeszítésekre ösztönözzék.

Igazolás kell

A bírságenyhítéshez viszont igazolni kell, hogy a vállalkozás külső, független szervezetet vagy személyt megkeresett, és figyelembe vette állásfoglalását azoknak a reklámoknak a közzététele előtt, amelyeket a GVH jogsértőnek ítélt.

Az összeg is módosult

A GVH közleményében némileg módosult a bírság kiinduló összege is, így a jogsértéssel érintett áruk eladásából realizált, időarányos, a vizsgált időszakhoz és a jogsértő kereskedelmi gyakorlathoz köthető árbevétel 5%-át tekinti a bírság kiinduló összegének.