Elindult az MKB Bank értékesítése

2015.10.02. 15:12

A Magyar Nemzeti Bank  megkezdi az MKB Bank Zrt. értékesítését, amelyben a potenciális intézményi és magánbefektetők a tendereljárásba történő meghívással vehetnek részt. A jegybank szeretné 2015 végéig lezárni folyamatot.

Az MNB a honlapján pénteken közzétett közlemény szerint az MKB tulajdonosi jogait gyakorló szanálási hatóságként megkezdi a hitelintézet tulajdonosi szerkezetének megváltoztatására indított folyamatot. A cél, hogy a bank szanálási akciótervében előirányzott menetrend szerint a folyamat 2015 végéig lezáruljon.

Az MKB értékesítésénél fontos szempont, hogy tulajdonosi struktúrája a reorganizációs eljárás befejezését követően illeszkedjen az MNB hazai bankszektorra vonatkozó stratégiájához, ami hozzájárul a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásához, fokozza a hitelintézetek közötti versenyt.

30 százalékos leépítés

Az MKB Bankot tavaly vásárolta fel a jegybank, miután az "a múltban meghozott hibás döntések eredményeként" 148,11 milliárd forint adósságot halmozott fel. Az MNB tulajdonába került MKB Bankban tavaly "reorganizációt" hajtottak végre, áprilisig több mint 30 százalékkal csökkentették a vezetői pozíciók számát.