Népművészek és modern kreatív tervezők találkoztak

2015.10.02. 12:49

Az európai design gyökerei címmel egész napos nemzetközi konferenciát tartanak pénteken a modern dizájn és a népművészet kapcsolatáról a Hagyományok Házában. A szervezők szerint tanulhatnak egymástól a modern dizájnerek és a kézművesek között.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: "A tradicionális kultúra csak akkor tud továbbélni, ha azt a mai, a 21. század embere számára is lehet alkalmazni, hogy élhető, szerethető, használható tárgyakat lehessen létrehozni".

Népművészek vs. modern kreatívok

Mint mondta, a kézművesség gyengéje a dizájnban rejlik, ezért is tartja fontosnak, hogy tanuljanak a kézművesek és népi iparművészek az európai törekvésekből. Mint mondta, a konferencia célja többek az is, hogy segítse a kézművesek párbeszédét a dizájnerekkel annak érdekében, hogy közösen az ősi hagyományokból táplálkozó modern tárgyakat hozzanak létre, amelyek "a múltból a jövőbe mutatnak".

Bíró Dániel, a R.E.D. vezetője hangsúlyozta: a projekt célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a népművészet hatását a kortárs európai művészetre. A programon Lengyelország, Románia, Szlovénia, Olaszország, Albánia, Csehország és Szlovákia művészeti szervezetei vettek részt. A projekt hosszú távú céljai között szerepelt, hogy bemutassa az európai tradicionális kézművesség és népi iparművészetet, és kapcsolódási pontokat találjon a modern kreatív tervezés és a népművészetek között, kutatások készüljenek a régi technikák modern felhasználásáról. Azzal is foglalkoznak, hogyan hasznosíthatóak a hagyományos mesterségek munkamódszerei az öko- és a fenntartható gazdaságban.

Virtuális tárlat nyílik

A program során a művészeti iskolák diákjai új műalkotásokat hoztak létre külföldi oktatók segítségével, a nemzetközi szemináriumokon több mint 30 előadást tartottak. Bíró Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt honlapján elérhető a programon született művekből álló interaktív, virtuális tárlat, valamint hat ország mintegy harminc kutatási anyaga. A tárlat 35 év alatti fiatal művészek 40 legjobb munkáit, valamint a workshopokon született tíz legjobb alkotást mutatja be. Ljubjana, Prága, Lodz, Pescara, Pozsony, Tirana és Bukarest után a tárlat Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében tekinthető meg október végéig.