A jövő évi költségvetés 340 milliárd forintot biztosít közfoglalkoztatásra, ez 253 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé az önkormányzatok számára. A legnagyobb településeken hajléktalanokat is felvesznek közmunkára.

Ugyan ezt a foglalkoztatási formát átmenetinek tekintik, a kormányzat szerint mindaddig szükséges a rendszer fenntartása, amíg a piacgazdaság keretein belül el nem érhető a teljes foglalkoztatottság - mondta Pintér az országos közfoglalkoztatási kiállítás megnyitóján. A kétnapos rendezvényen 110 kiállító mutatja be a közfoglalkoztatási programok eredményeit a Vajdahunyad várában, ahol lehetőség nyílik szakmai előadások meghallgatására, valamint élelmiszeripari termékek kóstolására, megvásárlására is.

"Nyugat-európai színvonal"

A belügyminiszter emlékeztetett arra: a kormány 2011-ben arra reagálva vezette be a közfoglalkoztatást, hogy a piacgazdaság nem volt képes felszívni a teljes munkaerőt. Nagy volt a munkanélküliség és magas a segélyből élők aránya. A közfoglalkoztatás keretében munkát és jövedelmet, vagyis értékteremtő, társadalmilag hasznos elfoglaltságot kínáltak az embereknek - tette hozzá. A mostani rendezvény azt bizonyítja - mondta -, hogy helyes volt a kezdeményezés, a bemutatott termékek a közfoglalkoztatottak szorgalmát, tehetségét dicsérik.

Pintér Sándor kitért arra, hogy a közvetlen eredményeken túl javult az emberek munkamorálja, egészségi állapota, csökkent az iskolai hiányzások száma, javult az iskolai étkeztetés minősége és javult a közbiztonság. A települések összképe sok tekintetben meghaladja már a nyugat-európai színvonalat is, illetve az oktatás nyomán nőtt a képzettségi szint" - mondta.

Jönnek a hajléktalan közmunkások

Hangsúlyozta, hogy a jövő évben rendelkezésre álló források új foglalkoztatási formák bevezetését teszik lehetővé az önkormányzatoknak. A többi között lehetőség nyílik az önkormányzati utak karbantartására, utcabútorok gyártására, az önkormányzati ingatlanok karbantartására, illetve a romos házak lebontására. A nagyobb települések pedig hajléktalanokat is alkalmazhatnak majd, a karitatív szervezetek bevonásával - mondta Pintér Sándor. Végül arról szólt, hogy elsőbbséget élvez a piacgazdaság fejlesztése, attól nem vonhat el munkaerőt a közfoglalkoztatás.